Пловдив запазва първото си място по брой на изградените нови

...
</TD
>Пловдив запазва първото си място по брой на изградените нови
Коментари Харесай

Пловдив първи по брой изградени нови големи къщи и апартаменти

Пловдив резервира първото си място по брой на построените нови огромни къщи и жилища. През третото тримесечие на годината в града под тепетата са въведени в употреба 85 жилища с 5 и повече стаи, демонстрират данни на Националния статистически институт. През първото тримесечие на годината преди всичко беше София. Сега столицата остава на трето място след Пловдив и Бургас със приключени 66 огромни къщи и жилища.

Бургас е на второ място с 75 нови жилища с най-малко пет стаи, които са въведени в употреба. Четвъртата позиция е за София-област с 53 нови огромни жилища. Челната петица се добавя от област Варна, където приключените домове с 5 и повече стаи през тримесечието са 46.

Интересът към огромните къщи и жилища нараства. Затова в страната има още няколко области, в които приключените жилища с най-малко пет стаи единствено за едно тримесечие са повече от 10. Това са Перник (30 жилища), Стара Загора (15), Пазарджик (14) и Сливен (11). Общо за страната приключените огромни жилища доближават 479 броя.

София е водач по общия брой на нови жилища, излезли на пазара през тримесечието. В столицата за три месеца в употреба са въведени 1493 жилища и къщи. На второ място с доста непосредствен резултат е област Варна, където са приключени 1492 жилища. Пловдив е на трето място с 581 жилища.

Челната петица се добавя от Бургас и Стара Загора надлежно с 553 и 269 жилища, въведени в употреба през тримесечието. След това в класацията са Благоевград (260), Пазарджик (226), София-област (144), Хасково (125) и Кърджали (108). Оказва се, че сериозна строителна интензивност има в много градове от страната. Като доста жилища построяват в региона към София.

Но има и региони в България, които се развиват много постепенно. Например в област Видин през тримесечието не е въведен в употреба нито един жилищен парцел, а в област Силистра са въведени единствено 7 броя.

В южната част на страната строят доста повече от северната, демонстрират данните на Национален статистически институт. В Северозападния регион на България въведените в употреба нови жилища в границите на три месеца са единствено 79, а в Северния централен регион - 130.

Докато единствено в Североизточния регион новите домове са 1655, което е близо осем пъти повече от другите два северни региона взети дружно. В Югозападния регион (където влиза София) строителството е още по-активно като за три месеца са въведени в употреба 2002 жилища.

Когато купуват парцел, в който да живеят, хората търсят най-вече жилища с повече стаи. При покупката на жилище за инвестиция обаче, множеството се насочват към двустайните. През тримесечието приключените двустайни жилища са 2203, като те изпреварват по брой тристайните. Двустайните жилища са 37,9% от всички излезли на пазара през тримесечието, а тристайните са 1955 и имат дял от 33,6%. Четиристайните къщи и жилища пък са 824 и изпреварват едностайните, които са 351.

Броят на въведените в употреба жилищни здания през тримесечието е общо 1316, а новопостроените жилища в тях са 5812. На годишна база постройките са с 458 повече, което е растеж с над 53%. Това демонстрира възходящата строителна интензивност в страната вследствие на нараствания интерес към новите жилища.

От въведените в употреба новопостроени жилищни здания през тримесечието със стоманобетонна структура са 78,7%, с тухлена - 18,7%, с панелна - 0,5%, а с друга - 2,1%. Най-голям е делът на новопостроените къщи (79%), следвани от жилищните кооперации (15,4%). На годишна база се усилва броят на новопостроените къщи и жилищните кооперации.

Общата потребна повърхност на всички новопостроени жилища през тримесечието е 549 хиляди кв. м, или с 48,4% повече в съпоставяне със същото тримесечие на миналата година. Същевременно междинната потребна повърхност на едно новопостроено жилище понижава от 97,2 кв. м на 94,4 кв. м. Най-голяма междинна потребна повърхност на едно новопостроено жилище е записана в областите Силистра - 218,7 кв. м, и Смолян - 172,3 кв. м, а най-малка - в областите Разград - 66,9 кв. м, и Търговище - 70 кв. метра.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР