Общо 94 фирми от област Бургас ще получат средства по

...
</TD
>Общо 94 фирми от област Бургас ще получат средства по
Коментари Харесай

Министър Пулев: Почти 100 фирми от област Бургас ще получат средства от Плана за възстановяване и устойчивост

Общо 94 компании от област Бургас ще получат средства по първите две отворени и към този момент завършили процедури от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) по линия на Министерството на нововъведенията и растежа (МИР). Това стана ясно при посещаване на министъра на нововъведенията и растежа в Бургас, показват от Областна администрация. Той бе в града, с цел да открие двустранен стопански конгрес с присъединяване на над 300 български и турски компании.

Министърът уточни още, че повече от половината от кандидатствалите компании от общините в региона са утвърдени за финансиране. Той показа триумфа на бургаския бизнес по ПВУ с регионалния шеф на града проф. и кмета на Бургас.

По първата процедура за " Технологична рационализация “ безплатна финансова помощ от региона ще получат 32 компании за общо над 9 млн. лева Средствата са за възобновяване и рационализация на техническия парк на дребни и междинни предприятия у нас – ново съоръжение, техника, машини и програмен продукт.

В оценката на подадените планове оферти по мярката бяха включени 2423 компании, като от тях 953 от цялата страна бяха утвърдени за финансиране и оповестени в края на предходната година.

За микропредприятия общата безплатна сума може да бъде до 180 хиляди лева, за дребни предприятия е до 350 хиляди лева, а за междинни – до 700 хиляди лева Съфинансирането е до 50%. По мярката от ПВУ в българския бизнес в цялата страна ще бъдат вложени общо 260 млн. лева

По втората процедура от ПВУ по линия на МИР – за " ИКТ решения и киберсигурност “, в област Бургас финансиране ще получат 62 компании за общо над 1 млн. лева Със средствата ще могат да се покриват разноски за основаване на корпоративни уеб страници, мобилни приложения, онлайн магазини, цифров маркетинг, връзки с клиенти, системи за бизнес разбори, онлайн образования на чиновници и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за шерване на информация.

В взаимозависимост от декларираните потребности компаниите ще получат грантове сред 3000 лева и 20 000 лева, като няма да се постанова съфинансиране. Бюджетът на процедурата е 30.6 млн. лева Общият брой на утвърдените от цялата страна компании е 1599.

В момента, до 15 май, компании могат да аплайват за финансиране по идната процедура от ПВУ – " ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “, с бюджет 200 млн. лева То е удължено от два на три месеца, като съвсем няма ограничаване за допустимите промишлености. По мярката микро-, дребни, междинни и сдружения с до 3 000 чиновници могат да получат от 75 000 лева до 1 млн. лева, с цел да си инсталират фотоволтаици и акумулатори.

През април се чака МИР да отвори още две процедури по ПВУ – за развиване на индустриални зони и паркове с бюджет 212 млн. лева и за кръгова стопанска система с бюджет 180 млн. лева

В четвъртък, 30 март, от 11.00 ч. основният шеф на Главна дирекция " Европейски фондове за конкурентоспособност “ към МИР Илияна Илиева и специалисти от дирекцията ще проведат информативен ден в Бургас – в постройката на Областната администрация – за разяснение на кандидатстването по процедурите от Плана за възобновяване и резистентност.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР