Общинските съветници от ППГОС Продължаваме Промяната - Демократична България“ (

...
</TD
>Общинските съветници от ППГОС Продължаваме Промяната - Демократична България“ (
Коментари Харесай

ПП-ДБ: Знае ли Общината кои са нейните имоти и как да ги запази за пловдивчани?

Общинските съветници от ППГОС " Продължаваме Промяната - Демократична България “ ( ПП-ДБ) внесоха запитване към кмета на Пловдив, след сигнал до тях от, някогашен шеф на Пловдивския общински инспекторат и на териториалната дирекция на ДАНС в Пловдив. 

В сигнала, постъпил и до Окръжната прокуратура-Пловдив, се споделя за това по какъв начин заради безучастие на Община Пловдив и дейностите на две частни лица, са изгубени близо 20 дка общински земи. 

Казусът, който е посочен, е обезпокоителен освен поради съответната загуба, само че и поради заплахата това да се трансформира в систематичен проблем, в случай че не се подхващат незабавни дейности. Вследствие на промени в подробните устройствени проекти и общия организационен проект, постоянно от един общински парцел се образуват няколко нови парцела, които не се актуват като общинска благосъстоятелност. Това оставя тези парцели без притежател и разрешава частни лица да ги придобият по отминалост, предизвестяват, Николай Гюров,, Веселка Христамян и Борислав Матеев. 

Съветниците от групата на ПП-ДБ припомнят за решението на Конституционния съд от март 2022 г, което анулира мораториума за придобиване на държавни и общински парцели по отминалост и сътвори нови опасности за общинската благосъстоятелност.

" В интервала 1996-2006 година не е имало възбрана за придобиване по отминалост, само че в този момент след отпадането на мораториума, тези, които са владели парцели през този интервал, могат да завършат 10-годишния период и да придобият благосъстоятелност по отминалост “, предизвестяват от групата на ПП-ДБ. 

За да избегнат бъдещи загуби на общинска благосъстоятелност, съветниците слагат към кметската администрация няколко неотложни въпроси:

- Колко поземлени парцели на територията на Пловдив, по региони, нямат обновени актове за общинска благосъстоятелност след влизане в действие на настоящата кадастрална карта и промени на устройствените проекти?

- Колко парцели нямат формирани настоящи актове за общинска благосъстоятелност, актувани по реда на НДИ след влизане в действие на ЗОС от 1996 година?

- Какви дейности е подхванала Община Пловдив по определяне, вписване и актуване на притежаваните от нея парцели и на коя общинска конструкция е предоставена тази активност?

- Колко време е нужно на Община Пловдив за актуване на един парцел като общинска благосъстоятелност?

" Очакваме в законовия период отговори, които ще подсигуряват, че общинските парцели в Пловдив ще останат благосъстоятелност на града и неговите поданици “, споделят в умозаключение, Николай Гюров,, Веселка Христамян и Борислав Матеев.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР