“Общината като работодател в много специалности и професии може да

...
</TD
>“Общината като работодател в много специалности и професии може да
Коментари Харесай

Чило Попов: Общината като работодател да се отвори към учениците за професионалната им ориентация

“Общината като шеф в доста специалности и специалности може да отвори порти за възпитаници с разнообразни ползи, да даде място и средства за запознаването им с опциите за работа ". Това сподели претендентът за кмет на пловдивския регион “Централен " Чило Попов, повдигнат от “Продължаваме Промяната - Демократична България ", на полемика през вчерашния ден в Пловдив на тематика “Образование и професионално развиване ".

В нея взеха присъединяване Елисавета Белобрадова, заместник-председател на парламентарната комисия по обучение, претендентът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов и Борислав Матеев, претендент за кмет на регион,,Източен ", също от ПП-ДБ.

И четиримата политици настояха общината да стане деен участник в реализирането на дуалното образование (учение посредством работа), като се обезпечат места за възпитаници от професионални гимназии в общинската администрация, в това число в районните кметства, както и в общинските търговски сдружения.

Чило Попов предложи още община Пловдив в партньорство с пловдивския филиал на софийския Технически университет да сътвори взаимен план за превоза в Пловдив. Както и локалната администрация да насърчава учебните заведения да преподават и познания, свързани с историята, културата и изкуството на града.

Борислав Матеев подчертава върху опциите на " триъгълника на знанието “ от позиция на общинската администрация: действително тя може да бъде част от триъгълника " консуматори - обучители - бизнес “. От практиката си на академични учител той вижда по какъв начин завършващите не знаят къде и какви действителни благоприятни условия имат за работа. “А с двете си висши образователни заведения Пловдив покрива всевъзможни специалности и общината може да подкрепи професионалното насочване на студентите. Има и доста положителни планове, които не се осъществят ", сподели Матеев.

Елисавета Белобрадова уточни като огромен проблем за страната все по-големия брой младежи, които отиват да следват в чужбина и потребността институциите и обществото да намерят причини, с които да ги убедят да останат в България.

Един от главните проблеми, който се открои по време на срещата, е неналичието на данни за наситеността със експерти в избрана специалност, без които не могат да се основават политики. Дискутиран бе и казусът с голямата бумащина, с която са натоварени шефове и учители, и която лимитира времето им за действителна работа.

“Това демотивира кандидатирането на подобаващи хора за шефове, а шефът е най-съществен: в случай че ръководи добре всички процеси в учебно заведение, за малко време може напълно да го промени! ", сподели Белобрадова.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР