Община Пловдив ще опита да защити и да получи още

...
</TD
>Община Пловдив ще опита да защити и да получи още
Коментари Харесай

Финансист номер едно в общината: Разчитаме на бума на огромното строителство в Пловдив за данъка за придобиване на имот

Община Пловдив ще опита да отбрани и да получи още средства от Фонда за общините. Те ще са над 100-те милиона лв., одобрени за Пловдив за планове в Закона за държавния бюджет.

Това стана ясно от присъединяване на заместник-кмета на общината по финанси и икономически действия в Българска национална телевизия Подкаст " Къде живеем? “ с Камен Коларов. Парите ще бъдат употребявани за планове, за които не са достигнали средства в бюджета за тази година, само че са в подготвеност за реализация.

" Да за жалост имаме такива планове, само че пък се надяваме …има един различен механизъм. Съгласно закона за Държавния бюджет до 1 март има опция с решение на Народното събрание да се прелокализират средства. Т.е. в този момент на база на всичко това, което е подадено от общините за тези въпросни милиони има условие тези планове да дават отговор на избрани критерии, разрешителни за градеж, подготвеност за старт и там, където някой не се е подготвил вярно и  останат средства ще има пренасочване на средства “, обясни финансистът на община Пловдив.

" В рамката на " Местни налози и такси " нищо няма да подвигаме. Работим единствено в посока на наемни цени. Трябва да разчитаме на взрива на голямото строителство, което се осъществя. Има риск, несъмнено, дали някой ще купи парцел, с цел да влезе в хазната данъкът, който е за придобиване, само че ние въпреки всичко разчитаме на прогнозите от предишни години ".

посочи, че към този момент е оповестено постановлението на Министерския съвет за осъществяването на Държавния бюджет.

" Въз основа на това разпореждане тези пари, в случай че забелязвате, са планувани да се дават на министъра на районното развиване и благоустройство  – такава е и практиката. Въз основа на това и на ПМС-то министърът на районното развиване и благоустройството приготвя съглашения, които съглашения подписва с всеки един кмет на община, на която  са гласувани средства. Въз основа на тези подписани съглашения, тези прехвърляния влизат в бюджетите на общините. Тези са целеви. Ние би трябвало да отбележим, че това са 100 милиона целеви за финансови съответни обекти. Отделно има едни 5 364 100 лв., които са финансовите средства за община Пловдив. Могат да показва авансово информация какво е желанието на кмета за една от тях – да се довърши Кукленско шосе “, каза.

100-те милиона лв. за 9-те обекта, планувани в Закона за Държавния бюджет не са включени в рамката на оферти бюджет на общината за 2024 година. Така се оказва, че през тази година локалната администрация ще разполага с близо 800 милиона лв..

Механизмът за финансиране на обекти от Фонда на фондовете или други грантови схеми като програмата на МОН ще бъдат употребявани за финансиране на огромни планове като нова постройка на Математическата и ремонта на Хуманитарната гимназия. Настоящата година може да бъде употребена за планова подготвеност, допусна още финансистът на община Пловдив.

Тя посочи, че администрацията има потенциал да работи повече и има задоволително законови начини, които да се употребяват за събиране на дължимото.

" За мен администрацията е бавна, би трябвало още да се работи и да се усилва събирането. Разчитам на по-висока събираемост от локалните налози и такси. Има какво да се желае. Дали ще се търсят ексцентрични способи, акции, информираност на хората, осведоменост по-добра, само че би трябвало да се работи. Това са дължими отговорности от хора в работоспособна възраст. “, бе безапелационна.

Тя изрази убеденост, че администрацията ще успее да си свърши работата и ще обезпечи по-добра събираемост на приходите от локални налози и такси.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР