Обмяна на опит в опазването и съхраняването на културното наследство

...
</TD
>Обмяна на опит в опазването и съхраняването на културното наследство
Коментари Харесай

Пловдив и Хавана обменят опит в опазването на богатото си културно наследство

Обмяна на опит в опазването и съхраняването на културното завещание сред старите градове на Хавана и Пловдив обсъждаха през днешния ден на среща кметът, шефът на ОИ " Старинен Пловдив “ доцент Елена Кантарева дружно с посланика на Република Куба у нас Н.Пр. Мариета Гарсия Хордан и генералния шеф на " Офис на историка на град Хавана “ проектант Перла Роса Росалес Аркиреурета. Делегацията беше съпроводена от ръководителя на Асоциацията за другарство " България – Куба “.

" Пловдив е измежду градовете, които сме поставили в листата си за наложително посещаване, тъй като вашият остарял град има извънредно доста допирни точки със остарялата част на Хавана, която е под закрилата на ЮНЕСКО “. С тези думи посланичката на Куба се обърна към кмета. Заедно с директорката на кубинската институция за запазване на наследството на Хавана арх. Аркиреурета беше разисквана опцията за побратимяване сред двете структури на старинните елементи на двата града.

Градоначалникът съобщи, че с изключение на бързо разрастващ се стопански център, Пловдив е измежду най-старите живи градове в Европа. " Веднага след нашата среща вие ще посетите исторически места и обекти, които малко градове в света имат “, показа на делегацията Димитров и добави, че потребността от запазване на културното завещание постоянно е било измежду целите на градските управи на Пловдив.

Архитект Перла Аркиреурета изясни, че в остарялата част на Хавана сега живеят към 60 хиляди души и най-голямото им предизвикателство като институция е да запазят, реставрират и реновират къщите в архитектурния резерват.

" Радвам се, че на сътрудниците от Куба ще можем да покажем последните години по какъв начин първата българска Европейска столица на културата съхранява и експонира своето завещание “, сподели доцент Елена Кантарева и добави, че ОИ " Старинен Пловдив “ е отворен за разнообразни оферти за взаимни планове в региона на културата и туризма.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР