Областният управител на Бургас проф. пита кмета на Бургас какво

...
</TD
>Областният управител на Бургас проф. пита кмета на Бургас какво
Коментари Харесай

Ще има Бургас нова художествена галерия?

Областният шеф на Бургас проф. пита кмета на Бургас какво се случва с построяването на нова художествена изложба в града.

Burgas24.bg напомня, че през  2012 година Министерски съвет трансферира безплатно към община Бургас парцел от 437 кв.м, намиращ се сред улиците " Александровска " и    " Богориди " за строителство на постройка за художествената изложба.

" Вече повече от 10 години планът остава неосъществен, а бургаската художествена общественост — неподкрепена и непопуляризирана на локално равнище.

Вследствие на няколко извършени срещи е представители на бургаските художници, излиза наяве че още през 2014 год. по възлагане на община Бургас е извършен конкурс и е показан непълен абстрактен план за обект " Арт изложба “, който да бъде построен в трансферирания от страната аграрен парцел. Конкурсът е завършил е класиран преди всичко план. Автори на плана са арх. К. Кирилов и арх. М. Шекеров.

Община Бургас е показала информация, че е протоколно решение на общинския експертен съвет по устройство на територията от 15.01.2020 година е признат работен капиталов план на обект " Обществен център - арт изложба “ в горепосочения УПИ. Разрешение за стоеж за обекта не е издадено заради липса на финансов запас за осъществяване на нужните строително-монтажни работи ", написа в писмото си Нейкова.

Бургаската художествена изложба " Петко Задгорски “, която разполага с неповторим фонд, и към сегашния миг се обитава в някогашната еврейска Синагога, пригодена за художествена изложба през 1966 год.  Тя обаче се намира настрана от централната градска част и остава незнайна за множеството гости на Бургас, а също и за локалните поданици. В галерията гостуват експозиции и сбирки от страната и чужбина, провеждат се тематични изложения, които обаче не се посещават в задоволителна степен поради непопулярната локация на постройката.

Общото мнение на специалистите, показва Нехкова, е че сегашната постройка, не дава отговор на актуалните условия за предпазване, запазване и разпространяване на изобразителното изкуство. През годините хранилищата са се наводнявали неведнъж, в резултат на което е невероятно да се в профил влагата и следствията от нея в пространствата. Това води до трайни увреждания на творбите на изкуството. Липсва също уместно проветриво и вентилирано помещение за реставрационни действия, заради което реставраторът се постанова да работи в дома си.

" Описаните условия будят паника за мен като регионален шеф, а уверена съм, и за Вае като представители на община Бургас, на които с поверено опазването, развиването и популяризирането на локалното културно завещание. Бургас е бил и остава град на културата, от който потеглят голям брой културни изяви от национално и интернационално ниво. В този аспект е неприемливо градът да не разполага е функционална и налична художествена изложба, отговаряща на всички модерни условия.

Изграждането на модерна Сграда, която да събере и показа притежаваните от БХГ " Петко Задгорски " сбирки, е заричане към бургаската общественост, което е обещано, само че стои неизпълнено повече от десетилетие. Строителството на нова постройка е нужда както за локалните художници, по този начин и за жителите и посетителите на Бургас, и е значимо изискване за запазване на неоценимото културно завещание на града и района.

Ето за какво с актуалното още веднъж моля за дейни дейности от Ваша страна като представители на локалната власт да бъде открито решение на казуса с финансовото обезпечаване и възлагането на плана.

Очаквам община Бургас да изследва опциите за финансиране на инвестицията и в най-кратък период да предприеме съответни дейности за нейното застраховане, за което да показа информация в Областна администрация Бургас.

За следващ път декларирам поддръжката си за построяването на модерна художествена изложба в град Бургас, както и готовността си да окажа подпомагане в границите на предоставената ми от закона подготвеност за реализация на самодейността на бургаската креативна общественост ", приключва писмото си регионалният шеф на Бургас.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР