Нововъведената практика от КАТ с новите фишове излага на сериозна

...
</TD
>Нововъведената практика от КАТ с новите фишове излага на сериозна
Коментари Харесай

Проф. Илин Савов за новите фишове на КАТ: Изключително притеснително и опасно, очаквам бум на фишинг имейлите, SMS и Viber измамите

" Нововъведената процедура от КАТ с новите фишове излага на сериозна заплаха жителите и е неповторим късмет за кибер измамниците. Кибер проведената престъпност не спи! ". За това предизвести проф. дн Илин Савов, експерт с над 24-годишен международен и народен на практика опит в службите за сигурност и Министерство на вътрешните работи.

КАТ към този момент регистрира, че за месец и половина по имейл и Viber са връчили на извършители фишове и актове за над 1 250 000 лв..

" Изключително притеснително и рисково е въведената от страната нова процедура за уведомяване при публикуван фиш, електронен фиш или наказателно разпореждане за нарушаване на Закона за придвижването по пътищата посредством малко текстово известие по телефона (SMS), по е-поща или с приложението Вайбър ", написа проф. Илин Савов, който е учител в няколко български университета.  

В своя обява по тематиката топ специалистът по киберсигурност отбелязва, че очаква бум на фишинг имейлите и Вайбър измамите. Като различен голям проблем той определи ниското равнище на осведомителната акция на страната, както и също ниското равнище на подготовката на жителите да разпознават същинските имейли от подправените.

" Фокус " разгласява разбора на създалата се обстановка с новите фишове на КАТ на проф. Илин Савов във " Facebook " без редакторска интервенция. 

" Изключително притеснително и рисково е въведената от страната нова процедура за уведомяване при публикуван фиш, електронен фиш или наказателно разпореждане за нарушаване на Закона за придвижването по пътищата посредством малко текстово известие по телефона (SMS), по е-поща или с приложението Вайбър. Това на което страната би трябвало да обърне съществено внимание е следното:

" Връчването " на наказателните постановления или нарушавания свързани с пътните правила е към този момент добре изтренирано упражнение от киберпрестъпниците - хиляди образци за това.

Липсата на кибер просвета във връзка кой имейл е действителен и кой е фишинг (phishing) е рисково за всички жители в страната.

Имейл известяването " Извършено нарушаване МПС " посредством SMS системата или Вайбър приложението ще подложи огромен брой български жители да “клъвнат " на следващата фишинг офанзива, тъй като кибер проведената престъпност не спи, а следи за малки врати през които да преминат, поради неналичието на съответно взимане на решения касаещи сигурността.

Във Вайбър и по е-поща ще има текст и два линка - единият ще води към Системата за несъмнено електронно връчване, а другият - към Портала за административни услуги на Министерство на вътрешните работи - неповторим късмет за кибер измамниците да накарат потребителите да натиснат и да споделят персоналните си данни, посредством които могат да бъдат и изнудвани след това.

Целта на тези промени може би е минимално забавяне след осъществяване на нарушаването или оптимално бързо след снимане на превишаване на скоростта, лидерът да получи известие за превишена скорост. Това е отлично, а някои от тези които оферират тази " лесна и налична " услуга замисля ли се, че това дава опция да се нападат безграничен брой жители, които ще залеят полицията с тъжби за осъществено кибер обвързвано закононарушение по отношение на тях.

Очаквам взрив на фишинг имейлите и Вайбър измамите. Информационната акция на страната е на ниско равнище, подготовката на жителите да разпознават същинските имейли от подправените (те извличат персонални данни и след това се прави кибер рекет) е на ниско равнище. В цифровият свят в който живеем би трябвало да се работи освен реактивно за събиране на задължения, само че и превантивно като се намерения за жителите да не станат жертви в толкоз сложните за откриване кибер свързани закононарушения ", предизвестява проф. Илин Савов
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР