Немска езикова гимназия Гьоте стана част от проекта Младежта на

...
</TD
>Немска езикова гимназия Гьоте стана част от проекта Младежта на
Коментари Харесай

Немската гимназия в Бургас стана част от проекта Младежта на Европа опознава Виена

Немска езикова гимназия " Гьоте " стана част от плана " Младежта на Европа опознава Виена ", иницииран от Федералното министерство на образованието, науката и научните проучвания на Австрия. Във вълнуващото премеждие се включиха четиридесет и четирима възпитаници от 11. и 12. клас, които прекараха една незабравима седмица в австрийската столица.

В интервала от 21 до 27 януари възпитаниците на гимназията се потопиха в достоверната атмосфера на Виена – аристократична и загадъчна, знак на културата, разкоша и изкуството.

Заедно със своите ръководители те посетиха някои от най-интересните и завладяващи забележителности на града, започвайки от Парламента и Виенския интернационален център, където разшириха познанията си за държавното устройство, законодателството и обществено - политическите особености на страната и се допряха до международната политика и дипломация. Същевременно учениците имаха опция да усъвършенстват и езиковите си знания по немски език, а някои се изявиха и като преводачи - те направиха своите първи опити в симултанния превод.

Възпитаниците на НЕГ " Гьоте " се допряха до историческото, артистичното и интелектуалното завещание на Виена. Посещенията в двореца " Хофбург " и лятната резиденция " Шьонбрун " – знаци на величието на Австрийската империя, разрешиха на бургаските младежи да се срещнат от близко с архитектурните и културни обичаи на Австрия и да се потопят в достоверната атмосфера на нейната столица.

Вълнуващи и незабравими бяха прекарванията на учениците в Музея на историята на изкуството, където разшириха познанията си за изящното изкуство, разглеждайки обилните шедьоври, вариращи от древността до Ренесанса. Из тихите барокови зали в картинната изложба на дворцовия комплекс " Белведере " се любуваха на най-богатата сбирка от платна на Густав Климт, измежду които е известната му творба " Целувката “. А в причудливата постройка на Салон Сецесион под звуците на " Одата на насладата " съзерцаваха различен шедьовър на Климт - фризът на Бетовен.

Посещението в Техническия музей поведе гимназистите към невероятните прозрения в света на технологиите, а разнообразните експозиции в Природонаучния музей разкриха историята на земята и спиращото дъха многообразие на природата.

Младежите посетиха и църквата " Карлскирхе " - необикновено създание на бароковото изкуство, както и готическата катедрала " Свети Стефан " – един от знаците на Виена. Качиха се на южната ѝ кула, откъдето се любуваха на невероятната гледка към града. А гледката от кулата " Донаутурм ", разкриваща феерията на нощна Виена, окъпана в разноцветни светлини, ги накара да затаят мирис.

Задължителна част от културната стратегия в града на музиката бе визитата на оперен театър. Неописуемото възприятие на приятност, изпитано по време на представлението " Вълшебната флейта " на Моцарт, и изисканата атмосфера в Народната опера на Виена оставиха дълготраен отпечатък в съзнанието на младежите.

Пътуването по плана " Младежта на Европа опознава Виена " бе освен потребно, само че и прелестно преживяване. То способства за насърчаването на междукултурния разговор и на чувството за европейската принадлежност на учениците, за разширението на креативната им мисъл, за увеличение на общата просвета и обогатяване на знанията им по немски език. Даде опция да се потопят в атмосферата на виенските улици и да изживеят незабравими моменти и вълнуващи страсти.

Запленени от магията на австрийската столица, бургаските младежи дадоха обещание да я посетят още веднъж.

А за край на плана възпитаниците на НЕГ " Гьоте " ще показват пред учебната общественост и обществеността на Бургас през своя взор Виена - града, съхранил историята, културата и изкуството през симфонията от епохи.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР