Националното училище за музикално и танцово изкуство Добрин Петков в

...
</TD
>Националното училище за музикално и танцово изкуство Добрин Петков в
Коментари Харесай

С грандиозен концерт пловдивското музикално училище чества 100 г. от рождението на своя патрон

Националното учебно заведение за музикално и танцово изкуство " Добрин Петков " в Пловдив е учредено през 1945 година В своята 78-годишна история учебното заведение се е утвърдило като една от главните институции в професионалната просветителна и културна сфера на територията на Пловдив. От 2004 година е с народен статут, а през 2019 година става първото учебно заведение в системата на учебните заведения по изкуствата в България, удостоено с почетната степен " Колективен член " на Българската академия на науките и изкуствата. В своята дълголетна история НУМТИ " Добрин Петков " се гордее с висококвалифицирани педагози, с голям брой забележителни ученици и дейна художествено -творческа активност.

Тази година е специфична за учебното заведение, тъй като е отдадена на патрона Добрин Петков. С поредност от прояви ще бъде маркирана 100 - годишнината от неговото рождение (1923 – 1987), като кулминационната точка ще е тържествения концерт " Пловдив – звезди от музика “ с присъединяване на събирателен симфоничен оркестър и солисти - сегашни и някогашни ученици на НУМТИ " Добрин Петков ".

Събитието се реализира с поддръжката на община Пловдив като част от Културния календар на града и ще се организира на 1 септември на Античния спектакъл като откриващо събитие на Есенния салон на изкуствата.

Наред с актуалните възпитаници на учебното заведение – Симфоничният оркестър на НУМТИ " Добрин Петков " с диригент Константин Добройков, който от предходната година пое Камерния отбор " Софийски солисти ", на сцената  ще застанат като солисти някогашни ученици на НУМТИ, измежду които Марин Йончев – тенор, Нели Койчева – мецосопрано (Япония), Мони Симеонов – цигулка (САЩ), както и един от най-успешните модерни български диригенти Найден Тодоров – сегашен шеф и основен диригент на Софийската филхармония. Специално присъединяване в концерта ще вземе и световноизвестната цигуларка Мидори Гото (САЩ). Ще вземат участие и оркестранти от Държавна опера – Пловдив.

Емоционалният заряд на плана е обвързван освен с показване на добре селектирана и изпълнена музика, само че и с акта на завръщането вкъщи на надарени пловдивчани, които да показват пред публиката освен своя гений, само че и пътя, който са извървели от родното учебно заведение до огромната сцена. По тази причина, учебното заведение имаше голямо предпочитание да притегли за присъединяване в концерта международната оперна прима Соня Йончева, само че на този стадий това няма да е допустимо, така като  една от най-големите оперни звезди в света има извънредно претрупан график, който се възнамерява за години напред.

В концерта обаче ще се включи нейният брат Марин Йончев, също ученик на пловдивското учебно заведение. Припомняме, че единствено след ден – на 14 януари, огромните кинотеатри в Америка и Европа ще покажат новата режисура на операта " Федора “ на режисьора Сър Дейвид Маквикър в Метрополитън опера с присъединяване на Соня Йончева и полският тенор Пьотр Бечала. През новия сезон Йончева ще се задържи в Ню Йорк дълго, тъй като ще взе участие в още няколко постановки на Метрополитън.

Световноизвестното сопрано ще зарадва българските си фенове с два концерта с бароков репертоар – на 12 и на 15 април в столичната зала " България “ дружно с фестивалния оркестър " Изкуството на барока “  с диригент Зефира Вълова.  Със сигурност в бъдеще Соня Йончева ще зарадва и публиката в родния Пловдив, където през 2021 година тя бе удостоена с най-високото отличие " Почетен жител на Пловдив “.

" Пловдив – звезди от музика “ носи капацитета да се трансформира в едно от най - знаковите музикални събития в Пловдив за 2023 година. Важно е също по този начин да се означи, че цялостният развой на реализация на концерта ще сътвори среда на последователност, условия за дейна връзка и обмяна на креативен опит сред младите създатели, понастоящем възпитаници в НУМТИ и създатели от международна големина, ученици на учебното заведение. Това е и концепцията на плана. Очакваме с неспокойствие! “, разяснява заместник-кметът по просвета, археология и туризъм.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР