Настоящата ситуация е много по-различна и неясна в сравнение със

...
</TD
>Настоящата ситуация е много по-различна и неясна в сравнение със
Коментари Харесай

Марая Цветкова: Имали ли сме изобщо устойчиви реформи, или просто сме бърникали в Конституцията?

Настоящата обстановка е доста по-различна и неразбираема в съпоставяне със служебните държавни управления, които сме имали преди. Всеки си трансферира отговорността за сегашния кабинет и никой не поема ясна такава. Разбираме, че е главното лице, което се показва на хората, само че виждаме, че тези брожения за смени на министри подсказват и нещо друго – че и други хора имат въздействие в този кабинет. Това сподели за предаването " Нюзрум "  по Радио " Фокус "  политологът Марая Цветкова.

Според нея е минало доста малко време от живота на кабинета " Главчев ", с цел да се отсъди, че служебните министри са сбъркали с нещо или са се посочили като недостойни за заемане на поста.

По думите ѝ Външно министерство се оказва най-голямата ябълка на раздора по няколко аргументи:

" На първо място – в последните години се водеха разнообразни външни политики на България. Ако до момента сме считали, че външната политика има някакъв континуитет и че в нея не би трябвало да има внезапни завои, а една дългогодишна тактика за създаване на българските цели, все още виждаме, че това не се случва тъкмо по този начин. И в този момент – с рухването на постоянното държавно управление и с втория опит за промяна на длъжностен външен министър в границите на няколко дни, се оказва, че образът на България явно е много значим на фона на това, което се случва във вътрешен проект – предизборната акция, включваща огромни европейски и международни тематики ".

На въпрос: " Кой е шефът на ", Марая Цветкова изясни: " Със сигурност този човек е повлиян по някакъв метод от някогашната си партия. Да, станал е началник на Сметната палата, само че дълги години е бил в ГЕРБ. Има някаква борба и до този миг на нас, съответните жители, не ни излиза наяве каква е договорката за образуването на този кабинет. Тези, които трансформираха дружно Конституцията, е трябвало да си дават сметка, че имплементирането на тези промени няма да се случва единствено на хартия. Трябва да се случи по най-адекватния метод, на процедура, в същинската политика. Виждаме, че тези промени все още не удовлетворяват никого. След това се питаме какви промени се вършат, в случай че те не могат да бъдат подкрепени с обстоятелства и с някаква резистентност във времето. В момента и прокуратурата споделя: " Не ни харесват тези промени в Конституцията по време на интервала за публично разискване на тези законопроекти. Ако те не бъдат признати и бъдат променени в различен смисъл, дали въобще сме имали някакви устойчиви промени, или просто сме бърникали в Конституцията ".

Що се отнася до предизборната акция, политологът посочи: " Покрай огромното говорене за промени и евроатлантизъм, други тематики останаха обратно. Гражданите започнаха сами да изтъркват термина " евроатлантизъм "  от съзнанието си с помощта на дейностите на така наречен " сглобка ". Не знаем до този миг какво ще се случи по време на цялата акция. Единственото, което е несъмнено, е че тя ще бъде много кална ".

Според нея турбуленциите напоследък и размитата отговорност за служебното държавно управление евентуално ще отслабят доверието в изборния развой.

" Опозицията можеше да извлече огромна изгода от създалата се обстановка, в случай че не беше приглушена в ъгъла по време на ръководството на " сглобката ", която се тресеше от вътрешни кавги. Това, което се опитваше да прави опозицията и да слага като тематики, постоянно беше като фонов звук. Видяхме една съпротива, която не беше мощна и поради това в този момент удрят служебният кабинет. Изтощението на хората не дава чак такава засилка на опозиционните партии ", разяснява още Марая Цветкова.

Що се отнася до решението на депутатите да си обезпечат двумесечен отпуск поради предизборната акция, тя изясни: " На фона на прясно гласуваните промени в Конституцията това наподобява като отвод от имплементация на това, което е гласувано. Малко е шизофренно хората, които допреди няколко месеца споделяха, че желаят да има парламентарен надзор, с цел да не се позволяват странни контракти, да споделят: " Единият месец раздавахме едни пари предизборно от бюджета, в този момент към този момент ще си почиваме и ще си вършим акцията, както си знаем ".

Няма логическа връзка. Или не трябваше да трансформират Конституцията в частта с работещото служебно държавно управление редом с работещ парламент, или в този момент би трябвало да дадат някакви съответни претекстове за тези промени в Конституцията ".

До 27 април, когато е последният работен ден на 49-тото Народно заседание, политологът чака да има партийни надцаквания, които да дадат " летящ старт " на акцията.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР