Над 50 ученици от бургаските гимназии Немска гимназия Гьоте, АЕГ

...
</TD
>Над 50 ученици от бургаските гимназии Немска гимназия Гьоте, АЕГ
Коментари Харесай

Младежи се включиха в иновационен лагер, посветен на климата

Над 50 възпитаници от бургаските гимназии Немска гимназия " Гьоте ", АЕГ " Гео Милев ", Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, ПГСАГ " Кольо Фичето ", Търговска гимназия, ОДК Средец и задгранични студенти от СУ " Св. Климент Охридски " се включиха в иновационен лагер, отдаден на климата.

Участие в самодейността взеха и студенти от компетентност " Геопространствени системи и технологии “ към Геолого-географския факултет и докторанти от Софийски университет " Св. Климент Охридски “, както и представители на Европейския алианс " Трансформация за Европа “. Международното присъединяване включваше докторанти от Университета " Силезия “ в Катовице - Полша, Университета в Аликанте – Испания, и Университета в Триест – Италия.

Всички те имаха опцията да чуят описа на доцент доктор Стелиян Димитров, шеф на Националния академични център за геопространствени системи и технологии, отдаден на цифровите двойници и тяхната роля за ефикасна акомодация на градската среда към климатичните промени. Доц. Димитров засегна настоящи тематики като цифровата промяна и интелигентните райони, трансформацията на околната среда и резистентност.

В една от залите на бургаска библиотека комплицираната научна материя се трансформира в разбираема история за зараждането на живота на Земята и бъдещите климатични сюжети, които зависят и от човешката активност. Ролята на учените в този развой е да дават задоволително данни за стабилно обмисляне на всяка територия. Неизменни техни помощници са дроновете, които изследват всеки периметър отвисоко и са способни да картографират до сантиметър всичко на повърхността, а и под нея.

След описа за дроновете залата в библиотеката отесня и участниците в иновационния лагер, проведен от Община Бургас, СУ " Св. Климент Охридски " и Джуниър Ачийвмънт България, се насочиха към Атанасовското езеро. Датата е 27 септември, а вятърът в региона е сдържан до мощен. Климатичният урок на място е, че при такива пориви дроновете не могат да летят. Но опция за събиране на данни за триизмерно картографиране на региона въпреки всичко има. Младежите използваха специфичен уред, с който обходиха имот от брега. Те се любуваха на красиви гледки, до момента в който попиват наученото в центъра на Българска фондация " Биоразнообразие “ за най-богатото на птици място в България, с най-големи находища на лечебна тиня в страната и с максимален рандеман на морска сол.

Докато усещанията от наученото и видяното са още пресни, младежите получават и първото предизвикателство от менторите на Джуниър Ачийвмънт. Разделени на осем тима от пет до шест души те имаха задача да разработят новаторски бизнес план, който да се впише стабилно в региона на Атанасовското езеро. На идващия ден младежите се събраха в зала на брега на рибарското населено място Ченгене скеле. Идеално място за ентусиазъм - самото то е плод на устрема към използване на естествено основани и зелени решения. Смесените тимове от възпитаници и докторанти получиха преносим компютър, образец за бизнес модел и няколко часа, в които да оформят презентацията на концепциите си.

Резултатите не закъсняха. В ранния следобяд на 28 септември младежите показаха малко и въодушевено новаторските си планове за Атанасовското езеро: дребни лагери, съобразени с биоразнообразието на предпазената зона, пешеходни и велосипедни обиколки с лидер, основаване и промотиране на артикули с морска сол, театрални подиуми, дървени пътечки за разходка и наблюдаване на птиците и даже голф игрище в симбиоза с естествените дадености. В късото " междучасие " сред презентациите вятърът отслабна и времето разреши демонстрации с издигане на дронове. Екип от Националния академични център за геопространствени системи и технологии организира на терен демонстрациите и образованието за събиране на геоданни от безпилотни летателни апарати и стъпки за обработка, разбор и геовизуализация на данните за стабилно обмисляне, съобразено с климатичните особености и промени.

За по-любознателните, аниматорът Гошо Чикагото описа по атрактивен метод за историята на Черно море и неговото биоразнообразие.

Двудневният Иновационен лагер завършва. Но работата на Община Бургас с младежи, с дейни представители на градската общественост и създаването на проекти за градски преход за реализиране на климатична индиферентност, продължава. Това е единствено началото на плана Re-Value, финансиран по стратегия " Хоризонт Европа “, който има за цел да поддържа напъните на Европейските райони в процесите на адаптиране и минимизиране влиянето на климатичните промени посредством осъществяване на едро огромни демонстрационни действия с трансгранично значение.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР