Началникът на сектор СОТ от Регионална дирекция Пожарна безопасност и

...
</TD
>Началникът на сектор СОТ от Регионална дирекция Пожарна безопасност и
Коментари Харесай

Пловдивските спасители от Турция: Ако е нужно, ще отидем отново

Началникът на бранш " СОТ " от Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Пловдив Петър Петров показа за избавителната задача в Турция, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

По време на пребиваването си там той е бил заместник-ръководител на модула от Пловдив. От бранша са отпътували 16 чиновници, а в екипа е имало и спасители от цяла България. В Турция са били общо 11 дни, като са отпътували предишния понеделник и са се прибрали на родна земя през вчерашния ден. 

Петров показа, че тръгвайки от България, са имали информация за многото опустошения и потърпевши хора. Когато са стигнали, действителността е била 10 пъти по-лоша от това, което са очаквали. " Разрушенията и последствията от заметресението бяха 10 пъти повече от това, което се дава по малкия екран. Телевизионните фрагменти нямат нищо общо с действителността. ", показа шеф Петров.

Пловдивският екип е бил позициониран в Бесни, дружно с екипа на Полша. Градът  се намира на към 1800 км от Пловдив. Българските спасители са пътували с 16 особено оборудвани автомобила и са били общо 77, от които всички са се върнали в България живи и здрави. 

" Издирвахме хора и оживелите един до друг с полския и други интернационалните екипи. Нашата работа се изрази в това да претърсваме по постройките за съществуване на живи хора. Спасихме двама възрастни и едно дете. Дадохме вяра на доста хора с това, че бяхме там. Нашата задача мина повече от сполучливо. Местните поданици ни чакаха и ни одобриха доста добре. Те ни посрещнаха с възторг и чакаха нашата помощ. Въпреки болката и страданието, което видяхме в очите на хората, продължаваха да ни поддържат и да ни благодарят, че сме там. ", разяснява още Петър Петров.

Това е било първото сходно злополучие за него и изрази вяра, че повече няма да има такова.

" Без уредите, с които разполагахме за задачата, нямаше по какъв начин да установим дали има жив човек под срутените здания. Екипът бе разграничен на две елементи и организацията бе основана по този начин, че да има време за отмора за нашите спасители. Спасителната акцията бе динамична и работихме дори повече часове, в сравнение с бе нужно. Имахме време и да поспим, с помощта на положителната организация. "

Спасителите настояват, че минавайки през градовете, не е имало хора по улиците, тъй като най-вероятно са били евакуирани. Те се радват че са се върнали живи и здрави най-много поради фамилиите им.

" Ако е нужно, ще отидем още веднъж без никакви съмнения. ", безапелационен бе Петър Петров.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР