На извънредна оперативка при кмета Здравко Димитров след заседанията на

...
</TD
>На извънредна оперативка при кмета Здравко Димитров след заседанията на
Коментари Харесай

Общината търси недостигащи 6 милиона лева за стадион Христо Ботев

На изключителна оперативка при кмета Здравко Димитров след съвещанията на двете комисии за " Колежа " - по качеството и по финансите, е решено да се премине към осъществяването на т. 3 от Решение № 13 на Общинския съвет на Пловдив от 9 февруари 2023 година за актуализиране стадиите на строителство, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Съгласно това решение, кметът на общината би трябвало да предприеме всички нужни дейности за актуализация на " Етап 1 " на плана по контракта за строителство на стадион " Христо Ботев ", включваща осъществяването на цялата покривна структура и покритието й и въвеждане в употреба на четирите бранша, в положение за лицензиране от БФС за " efbet Лига ".

" Убедихме притежателя на компанията, извършваща градежа на Колежа, да не провокира издаване на акт 10, тъй като би трябвало да се направи комисия и в детайли да се изпише всяко направено нещо, което би лишило към един месец. Нашата концепция е да не стопираме строителството " - разяснява инж. Атанас Чилингиров от община Пловдив. 

В началото на идната седмица, евентуално вторник или сряда, ще има ново съвещание, с цел да се разяснява с проектанта актуализацията на стадиите на създаване на обекта. Едва по-късно общината ще има право да направи възлагането за етап  " efbet Лига " за 5-те милиона от общинския бюджет (б.а. - 5 358 699 лева за 2023 г.). 

Първият стадий е за 4 козирки, 4 стоманени структури на секторите и изцяло покритие на стадиона. " Идеята е през април да има мачове от българското състезание. Срещите се организират в събота и неделя, тъй че през останалото време строителството може да се прави " - добави инж. Чилингиров и посочи, че община Пловдив е окуражена да приключи стадиона.

Паралелно с това общинската администрация продължава да търси недостигащите 6 милиона от декларираните от строителя нужни 22 милиона. Припомняме, че с Решение №13/09.02.2023 година общинските съветници дадоха съгласие за обезпечаване на средства в общинския бюджет за разсрочено заплащане по години, без дължима рента по контракт № 20ДГ924, както следва: за 2023 година - 5 358 699 лева, за 2024 година - 5 500 586 лева, за 2025 година - 5 500 586 лева Изплащането на средствата обаче стартира откакто се актуализира " Етап 1 " от градежа на стадиона. 

Получените средства по сметката на община Пловдив през 2022 година и 2023 година от възобновен или приспаднат Данък добавена стойност, след осъществяване на услуги и/или строителство на обект стадион " Христо Ботев " се разходват целево за осъществяване на контракта за него.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР