Модерен, удобен и редовен - все епитети, които не се

...
</TD
>Модерен, удобен и редовен - все епитети, които не се
Коментари Харесай

10 млн. лева за градския транспорт, а пловдивчани се пържат като шарани в автобусите

Модерен, комфортен и постоянен - все прилагателни, които не се отнасят за градския превоз в Пловдив. Навън термометрите демонстрират рекордни стойности, а вътре в рейсовете е като във фурна. Редакцията на  Plovdiv24.bg прегря от сигнали на жители, които са употребявали градски превоз и съвсем не остана автобусна линия, която жителите да не загатват, че климатикът вътре не работи.

Вместо с годините услугата да се усъвършенства в интерес на пловдивчани и тяхното забързано всекидневие и с оглед понижаване на трафика по улиците, то това, което виждаме в всекидневието си е с противоположен знак - нередовни рейсове, препълнени, през лятото - нетърпима жега като в парник... Хората на Пловдив не са заслужили това, било то и с билетче от 1 лев.

Тук отваряме една скоба, че всяка година обезщетенията от страна на общината за градския превоз към частните превозвачи е все по-голяма и общо взето колкото не са поискали компаниите, толкоз не са им дадени. Миналата година от парите на пловдивчани, тъй като това са парите на пловдивчани под наименованието общински бюджет, са дадени 10 милиона лв.. Над 15,6 милиона лв. пък е дала страната като обезщетения и субсиидии за безплатен и по понижени цени превоз на ветерани, военноинвалиди, военнопострадали, деца, учащи, пенсионери и настрана за нерентабилните линии.

И какво получават в подмяна за тези милиони - варене в личен сос, висене по спирките, неприятно и жестоко обслужване.

Запитали ли сте се да вземем за пример по какъв начин майка с детска количка или човек в неравностойно състояние се качва от втората или последната врата и стига до водача за билет, в случай че таксуването е безкондукторно. Или по какъв начин се усещат нашите деца и родители, когато, чакайки на спирката, водачът ги пропусне, знаейки, че няма да им вземе парите за билет, тъй като са с карта.

Това лято при над 40 градуса да се движат толкоз доста рейсове (41 - по думите на заместник-кмета Тодор Чонов) с неработещи климатици е направо престъпление и по отношение на пътуващите, и по отношение на работещите вътре. Незнайно къде са РЗИ и Инспекцията по труда в тази ситуация.

Сега общината се кани да даде още 14 млн. лева след извършена социална поръчка за надграждане на електронно-билетната система. Тези 14 млн. лева обаче ще са хвърлени напразно, в случай че вместо 250 рейса продължават да се движат 190, в случай че вместо през 10 минути се движат с празнично разписание през 20-30 минути, в случай че вътре е мръсно, горещо и препълнено, в случай че не обслужват качествено, в случай че пропущат спирки, карат бързо и.т.н. и така нататък все неща, на които сме очевидци всеки ден.

Припомняме Ви, че на какво ще представлява системата, коя то междудругото към този момент е създадена и внедрена в София и Варна. Все още обаче функционалностите занапред ще ги забележим. Според периодите на контракта до юни следващата година всичко по електронно-билетната система и Синя зона би трябвало да е внедрено и да работи.

Според офертата в публичната поръчка най-скъпи са бордовите компютри, с които би трябвало да бъдат оборудвани 285 рейса - или 1,6 млн.лв., валидиращите устройства са 1,2 млн.лв., а 1,1 млн. лева е софтуерът. Ще бъдат закупени и 85 четящи устройства, които да наблюдават за редовността на хората в градския превоз за 200 000 лев.

Сред техническото съоръжение ще има още и портал за зареждане на транспортни документи за 544 100 лева, система за паркиране за 737 000.00 лева и надграждащ програмен продукт за Система за автоматично определяне на местоположението на транспортните средства за 500 000 лв.. Над 1 млн.лв. без Данък добавена стойност пък ще коства акомодацията, монтирането и въвеждането в употреба на техническото съоръжение.

Съгласно контракта компания " Тикси " ще получи до 2,5 млн. лв. от такси от билетите и есемесите в " Синя зона ", които се явяват % от продажбите, като прецизираме, че нито една компания досега не е печелела по този метод от общината.

Освен пари обаче далновидните и навременни управнически решения са не по-малко значими, с цел да може пловдивчани да получат услугата, за която си заплащат - дали под формата на билет, или под формата на налози.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР