Микропластмасата - малки пластмасови частици с размер под 5 милиметра

...
</TD
>Микропластмасата - малки пластмасови частици с размер под 5 милиметра
Коментари Харесай

Как влияе на здравето микропластмасата в храните?

Микропластмасата - дребни пластмасови частици с размер под 5 милиметра - се трансформира в всеобщ проблем за околната среда. Макар че те постоянно се свързват със замърсяването с пластмаса в океаните и екосистемите, от ден на ден се осъзнава наличието им в храната, която консумираме. Тези микропластмаси попадат в хранителната ни верига посредством разнообразни източници, в това число нечиста вода, въздух и преправка на храни.

Разбирането на евентуалните последствия за здравето от потреблението на микропластмаса е сериозен въпрос, който заслужава внимание. Пътища на усвояване Консумацията на микропластмаса може да се реализира по разнообразни пътища. Някои постоянно срещани източници включват морските храни, при които рибите и ракообразните гълтам микропластмаса от нечисти води. Освен това микропластмасите могат да бъдат открити в солта, захарта и даже във въздуха, който дишаме. В резултат на това хората неумишлено постоянно гълтам тези частици. 

Потенциални опасности за здравето

Въздействието на микропластмасата върху човешкото здраве е обект на непрекъснати проучвания и диспути. Въпреки че са нужни повече доказателства, съществуват опасения по отношение на евентуалните опасности за здравето, свързани с поглъщането на микропластмаси.

Микропластмасите могат да всмукват и да отделят нездравословни химикали и отрови, което прави наличието им в организма тревожно. Някои изследвания демонстрират, че те могат да доведат до инфектиране, оксидативен стрес и увреждане на вътрешните органи, написа actualno.com.

Стомашно-чревни резултати

Микропластмасата е задоволително дребна, с цел да премине през стомашно-чревния тракт, като може да аргументи вреди по пътя си. Те могат да провокират инфектиране в храносмилателната система, да повлияят на усвояването на питателните субстанции и да нарушат чревния микробиом. В някои случаи те даже могат да се натрупат в лигавицата на стомашно-чревния тракт.

Потенциална експозиция на химикали

Микропластмасите могат да работят като преносители на токсични химикали, защото могат да всмукват и концентрират замърсители от заобикалящата ги среда. При усвояване тези химикали могат да се отделят в организма, което поражда опасения за кумулативно излагане на нездравословни субстанции. Имунна система и алергии Някои изследвания сочат, че микропластмасата може да повлияе на имунната система, като евентуално усили риска от алергии или автоимунни болести. Тази област на проучване обаче към момента е в начален стадий и са нужни по-убедителни доказателства.

Етични и екологични последствия

Освен опасенията, свързани със здравето, съществуването на микропластмаси в храната ни акцентира по-широките екологични и етични въпроси, свързани със замърсяването с пластмаси. Намаляването на пластмасовите боклуци и възприемането на устойчиви практики може да помогне за намаляване на казуса при неговия източник. Макар че към момента не е явен цялостният обсег на рисковете за здравето, свързани с микропластмасите в храните, има от ден на ден доказателства, които сочат евентуални негативни последствия. За да се реши този проблем, е от решаващо значение да се продължат проучванията на въздействието на микропластмасата върху човешкото здраве, да се засилят наредбите по отношение на пластмасовите боклуци и да се предизвикват екологосъобразните други възможности, с цел да се понижи наличието на микропластмаса в околната среда. Междувременно потребителите могат да подхващат стъпки, с цел да сведат до най-малко излагането си на микропластмаса, като избират храни с резистентен генезис и понижат потреблението на пластмаса.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР