Фехтовачът Тодор Стойчев, седми в световната ранглиста на сабя при

...
</TD
>Фехтовачът Тодор Стойчев, седми в световната ранглиста на сабя при
Коментари Харесай

Фехтовачът Тодор Стойчев: Можем да направим много велики неща

Фехтовачът Тодор Стойчев , седми в международната класация на сабя при младежите и първенец от Световна купа за възрастта в Полша, пред Георги Куситасев за предаването " Спортът във Фокус " на Радио " Фокус ". 

(Интервюто е направено преди Тодор Стойчев да се класира шести на сабя на Европейското състезание по фехтовка за младежи и девойки в Талин!)

Здравей, Тодоре. Новата 2023 година стартира, при теб тя по какъв начин започва?

Стартира със Световна купа за младежи в Будапеща, където самостоятелно имаше какво още да се желае, станах 17-и, само че в отборната конкуренция показахме много постоянна игра и станахме пети. След това имахме Световна купа в Пловдив, където самостоятелно се показах добре и станах трети, а отборно станахме осми.

През предишния сезон завоюва бронзов орден на сабя при младежите на Международния шампионат " Аспарухов меч “, а през декември взе златото на шампионата за Световната купа при младежите в Полша. Това ли са най-големите ти триумфи досега?

Това са най-големите ми триумфи. На кадети имам още триумфи, само че те са преди 3 години, тогава взех Eвропейската купа. На младежи сигурно този сезон ми е най-успешният.

В момента си на 7-о място в Световната класация до 20 години, а ти самият си на 19, допускам, че напъните към този момент ще ти са ориентирани към представянето при мъжете?

Разбира се. Сезонът на мъжете към този момент е почнал, само че сега се концентрираме повече върху младежите заради повода, че младежите сезонът им завършва със Световното, което е в края на март - началото на април, а мъжете – Европейското и Световното са лятото. Така че имаме време откакто приключат младежите да се концентрираме напълно върху мъжете, и започването към този момент на мъжкия сезон и приключването на младежкия и прекосяването, да се надяваме, да е хубаво, от младежи към мъже. 

Състезаваш се с дясна ръка. Кои са мощните страни при теб и къде смяташ, че още би трябвало да работиш?

Мисля, че имам добра скорост и физика за възрастта си, само че сравнявайки с мъжката игра и играта, която би трябвало да покажа в бъдеще, има още доста какво да се работи във всеки един аспект: в техника, във физика, в душeвност.

България като че ли възражда фехтовката в последните години и се разви доста женското направление, а неотдавна тимът ни при дамите завоюва историческа Световна купа. Това работи ли ти мотивиращо?

Смяната на поколенията, което се получи след 2016 година след триумфа на Панчо на Олимпиадата, тази промяна на поколенията остави моето потомство, което тогава се състезаваше на кадети, още бяха доста дребни, ни остави без по-големи образци, без мъжки образец, мъжки тим, хора, които да ни дърпат нагоре. И по тази причина този триумф, който в този момент виждаме на народен тим за дами и тези триумфи, които те вършат, са един дълго чакан образец освен за нас, за това потомство, което сега е юноши и първа година мъже, само че и за дребните, които са кадети, които се надяваме ние да можем да покажем, че е допустимо това България да печели международни купи, медали от международни и европейски, и да се наложи на мъжете, тъй като там е фехтовката, там е същинската конкуренция и преживяването е напълно друго, конкуренцията е ненадмината и доста по-масова от младежите.

След представянето на Панчо Пасков на Олимпийските игри в Рио, когато той победи многократния олимпийски и международен първенец от Русия, от този момент насетне България е почнала да гради нови млади тимове за бъдещето. Така ли?

Точно по този начин е. С едно конкретизиране, че България постоянно се е опитвала да сътвори може би по европейски пример школа, в която да има непрекъснато подменящи се генерации, което до тогава не е имало. Винаги е имало дупка в поколенията, и това е била нашата цел постоянно – да създадем непрекъснато потомство, да нямаме дупка в поколенията, да имаме за всяка една възраст нови хора, които непрекъснато да носят триумфи. И в действителност, с триумфа на Панчо беше може би сполучлив опита за основаване на школа, която да изкарва нови и нови генерации непрекъснато.

При мъжете има ли късмет да сглобим боеспособен тим през идващите години, който да се бори за оценки на огромни конгреси?

Като на младежи, по този начин и на мъже считам, че можем да създадем велики неща, макар дребното ни самостоятелни изяви. Красотата на отборната конкуренция е, че самостоятелните качества са встрани от отборната игра. И това може да е извънреден плюс за нас, тъй като с нашето отношение, с нашето другарство и тази единодушие, която имаме в младежкия тим, който както и да го гледаме след няколко години ще бъде и мъжкият – ние ще пораснем и ще навлезем в мъжката фехтовка, и считам, че с нашата единодушие можем да създадем доста велики неща.

Може да се борите по оценки, по показване с дамите или?

На този стадий е мъчно да кажем. Жените имат извънредно огромно неизменност, тъй като зад този орден, който те извоюваха в Узбекистан на Световната купа, зад него има извънредно доста неизменност, като " Топ 8 ", имат влизания в четворки, имат непрекъснати класирания, и непрекъснато се изправят и даже да изгубят, вършат изключителни срещи с доста огромни страни и в действителност доста положителни тимове. Те победиха Италия, с Италия са играли още 20 пъти, всяка една среща е била изключителна основна за триумфа на дами. Всъщност, ние първо би трябвало да натрупаме тъкмо този опит – да играем задоволително доста време, задоволително доста опит да натрупаме в отборните съревнования, тъй като както споделих, са напълно разнообразни от самостоятелните, и по този метод ние умерено можем да се надигнем и против международния хайлайф.

Ако можеш в резюме да обясниш на нашите слушатели каква е разликата в дисциплините сабя, шпага и рапира?

Сабята е моето оръжие. Там поражаемата повърхнина е от торса нагоре, като можем да нанасяме туш с всяка една част на сабята – то бива с гарда, с върха на острието или със средата и началото на острието. В рапирата поражаемата повърхнина е единствено торсът, без ръцете, без краката. Оръжието е най-леко, и там не можем да нанасяме точката с острието, а би трябвало да го нанесем с бутонче, което се намира на върха. Винаги би трябвало да мушкаме, и при удар, нанесен с рязане, какъвто при сабята би се броял, в рапирата няма да се брои, както е по същия метод и при шпагата. Там обаче разликата с рапирата и шпагата, които са и двете мушкащи оръжия с бутони на върха, поражаемата повърхнина, сиреч мястото, на което може да се нанесе туш, е цялото тяло, в това число и обувките, китки, крайници, ръце, маска.

А ти мислил ли се с изключение на в сабята и в някои от други две дисциплини да се състезаваш?

И двете други оръжия доста ми харесват, доста са разнообразни. Колкото и да е фехтовка, толкоз са напълно разнообразни, че надали не различен спорт. Много са красиви и двете други оръжия, двете други дисциплини. Не съм мислил да се местя, постоянно сабята ми е била обичана.

За какво си окуражен за тази нова 2023 година?

Имаме европейско и международно на младежи, имаме Европейски игри, които са съчетани с европейското на мъже и международното на мъже. Надявам се да мога да се показва уместно на бъдещите надпревари, надяваме се освен на самостоятелни, а и на отборни триумфи, тъй като на младежи можем да се подредим на стълбичката още веднъж и да вземем орден, даже и купа, също е допустимо. Ще дадем всичко от себе си. Индивидуално Европейското и Световното ще бъдат моите последни надпревари на младежи и ще дам всичко от себе си да я завърша тази възраст уместно. Отборното ще се реши от нашите отборни старания и душeвност. Там целият тим ще се раздаде на безспорен макс.

А по-конкретно за теб на какво ще си удовлетворен?

Не мога да ви кажа на какво ще съм удовлетворен. В момента в случай че ме питате, на нищо с изключение на преди всичко не съм удовлетворен, тогава е допустимо и по различен метод да мисля, зависи по какъв начин протече надпреварата, само че мога да ви кажа, че може би ще се усещам удовлетворен, в случай че стана международен първенец.

Добре. Пожелаваме го. Предполагам още ти е рано за олимпийски игри или има някакъв късмет да те забележим в Париж?

Трябва да съм оптимистичен и считам, че късмет постоянно има, само че даже и да е една година да остава, съм оставил олимпиадата встрани, по този начин сме решили с треньора, че олимпиадата за момента не е идващото съревнование, не би трябвало да се готвим особено за нея, тъй като въпреки всичко съм на 19-ет и има извънредно доста време до момента в който вляза в най-хубавите си години, в пика си. За момента сме се концентрирали в младежите, по-късно ще се концентрираме в завършването на този сезон на мъже, и чак началото на другия ще се приказва за олимпиада.

Къде тренираш и къде се подготвяш?

Аз се приготвям във Фехтовален клуб " Свечников ". Ние сме клуб, който основно се занимава със сабя, имаме и рапира, само че основно се занимаваме със сабя. И в този клуб е и националният треньор Ивайло Воденов.

Не е ли тъкмо там мястото, където се приготвя женският народен тим?

Абсолютно. Всяко едно от трите девойки, които завоюваха Световната купа в Узбекистан, е също от клуб " Свечников " и също е при народен треньор Ивайло Воденов.

Ако имаш още нещо какво да добавиш, в случай че не, нещо да пожелаеш на нашите слушатели.

Искам просто да ви благодаря за тази опция да изкажа няколко думи за мен и фехтовката като цяло. Надявам се сезонът да завърши хубаво. И мога да пожелая единствено прелестен ден!

Благодаря доста.

Аз благодаря.

Георги КУСИТАСЕВ
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР