Ентеровирусите са много често срещани през летния сезон. За да

...
</TD
>Ентеровирусите са много често срещани през летния сезон. За да
Коментари Харесай

Д-р Бацелова: Добрата хигиена е задължителна, за да се предпазим от ентеровирусите

Ентеровирусите са доста постоянно срещани през летния сезон. За да се предпазим от тях, наложителна е положителната хигиена, изключително на ръцете. Това сподели епидемиологът доктор Христиана Бацелова в предаването " Денят на фокус “ на " Фокус “ .  

Ентеровирусите могат да се предават по въздушно-капков път, т.е. да бъдат вдишани при кихане и кашляне от болния, само че доста постоянно заразяването става посредством нечисти ръце, храна и вода. Затова е доста значима персоналната хигиена. " Ако няма достъп до вода, да се употребяват дезинфектанти. Много значимо е хората да внимават доста къде се хранят, какви хранителни артикули и от кое място се купуват, да внимават по какъв начин са приготвени и съхранявани продуктите “, посъветва доктор Христиана Бацелова.  

Епидемиологично рискови места през лятото са обектите за хранене, защото в случай че не се съблюдава добра хигиена, има риск клиентът да бъде инфектиран с вируси или бактерии, изясни експертът. " Обикновено, когато се употребява храна, която е контаминирана с бактерии, те са се развъдили в задоволително огромно количество и тогава нормално признаците са до няколко часа, тъй като има доста огромно количество бактерии и те незабавно водят до реакция на организма. Такива са да вземем за пример стафилококовите хранителни отравяния. Вирусите не могат да се развъждат отвън човешкия организъм и е належащо малко повече време, с цел да се размножат и да провокират симптоматика. При вирусния хепатит А да вземем за пример има 45 дни инкубационен интервал “, изясни доктор Бацелова.  

Рискови групи са децата и по-възрастните хора. Обезводняването при чревни инфекции при децата става доста бързо и рискът от полиорганна непълнота е сериозен, предизвести тя. " Затова е добре още при първите признаци да се потърси здравна помощ, било то консултация с общопрактикуващия доктор или някой, който сега би могъл да съветва родителите “, посъветва епидемиологът.   

Комарите също могат да бъдат преносители на заболявания и по тази причина е значимо да използваме репеленти. Западнонилската тресчица рядко се диагностицира – нормално при по-тежките случаи, когато пациентите биват приети в болница.  

Опасност от остри инфекциозни болести има и в планината, предизвести експертът. " Заболяването хеморагична тресчица с бъбречен синдром се предава от диви гризачи посредством контаминирана от тях вода и храна. Апелирам хората, които посещават такива региони, да са доста деликатни по отношение на това къде съхраняват храната си на къмпинг или палатка – да е постоянно в железни или дървени кутии. Винаги да употребяват вода единствено от сигурни водоизточници, които са обособени като такива, и никога да не пият вода от рекички, поточета и езера, колкото и да им наподобяват бистри. Рискът от това заболяване е извънредно висок, изключително в Родопите “, изясни доктор Бацелова.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР