Допреди десетина години в света имаше два центъра на филмовото

...
</TD
>Допреди десетина години в света имаше два центъра на филмовото
Коментари Харесай

Родена в Русе, била е модел, но стана голяма филмова звезда в Турция

Допреди десетина години в света имаше два центъра на филмовото изкуство – Холивуд в Съединени американски щати и Боливуд в Индия. Днес те са много сполучливо конкурирани и от един трети кино център, намиращ се освен това на Балканите, в прилежаща Турция.

Сапунените сериали Made in Turkey сполучливо се харчат освен в България и на целия ни полуостров, а и в арабските страни и десетки други страни в света. Любовта на бедната хубавица Ферия и богаташкия наследник Емир Сарафоглу сполучливо конкурира тази на Ромео и Жулиета и на Лейла и Маджнун. А актьорите, изиграли тези функции, са идоли за хиляди подрастващи по целия свят. Оказва се обаче, че една немалка част от актьорите, изиграли най-запомнящите се функции в турските сапунки, имат български корени в своето потекло. И през днешния ден ние ще ви ги представим.

Чаатай Улусой

Чаатай Улусой е артистът, изиграл основната роля на богаташкия наследник Емир Сарафоглу в паметния сериал " Огледален свят “. Роден е на 23 септември 1990 година в Истанбул. Баща му Айлин е български турчин от село Бели Лом, Разградско, който през 70-те години напуща родината и отпътува за Турция.

Там се дами за босненка, а от брака им се ражда Чаатай. Като възпитаник бъдещата кино звезда надалеч не е измежду първенците на класа и по тази причина след завършването си се записва в лесотехнически университет, с цел да успее да добие въпреки всичко някаква специалност. Там, тласкан неизвестно от каква мощ, се записва и в актьорски курсове. Преди да стане кино звезда обаче, 19-годишният Чаатай стартира кариера като модел. През 2010 година печели купата " Най-добър модел на Турция “, като това в допълнение тласка напред кариерата му, написа ` " Телеграф ".

Славата му на фешън икона и кино звезда обаче работи явно много пагубно на артиста с български корени. През 2012 година с други артисти е арестуван и е разследван за владеене и разпространяване на дрога. Съдебният развой продължава две години и най-после приключва с оправдателна присъда за Улусой. Вместо да го закопае обаче, наркоскандалът дава подтик на филмовата му кариера, като той става един от най-търсените млади артисти. През 2015 година получава най-високата турска премия за кино майсторство " Златна пеперуда “ и признанието " Най-добър артист на Турция “.

Личният живот на Чаатай Улусой не е примерен. В интервала 2013-2015 година има връзка с колежката си Серенай Саръкая, само че по-късно двамата се разделят заради несходства на характерите. За страдание, макар своите корени, Чаатай Улусой е идвал единствено един път в родината на своя татко, България, около уговорките му като фешън фотомодел.

Метин Чекмез

Сред най-запомнящите се колоритни облици в сапунения сериал " Огледален свят “ е и този на таткото на основната героиня Ферия - Ръза Йълмаз, чиято роля се извършва от артиста Метин Чекмез. Роден е на 26 юли 1945 година в Истанбул. Неговият дядо е прочут врач в Хасковско, уважаван и от мюсюлмани, и от християни. Когато той умира, синът му, подгонен от български господар, е заставен да бяга от България. Самият Метин Чекмез в никакъв случай не е идвал в България, въпреки че е определен за почетен член на " Балканлълар “, организацията на българските изселници в Турция. Споделя, че постоянно е желал да се запознае с родината на своите предци. За страдание това не му се удава, защото Метин Чекмез умира на 25 август 2021 година

В различен паметен сапунен сериал " Листопад “ една от основните функции е поверена на актрисата Гювен Хокна. Родителите й имали солници и живели по Българското черноморско крайбрежие, покрай границата с Румъния. След Втората международна война те се заселват да живеят в Турция. Гювен не е била в България, само че не крие, че желае да посети страната ни.

Томрис Инджер

В България е родена и актрисата Томрис Инджер, добила популярност с присъединяване си във филмите " 1001 нощи “ и " Любов и наказване “. Тя е на шест години, когато през 1954 година се мести да живее с родителите си в Турция. Умира на 5 октомври 2015 година, като приживе постоянно споделя, че спомените й за България са прекомерно бледи.

Алина Боз

Връзка с България имат и някои от най-красивите модерни млади турски кино актриси. Алина Боз играе една от основните функции в сериала " Твоят мой живот “, трансформирал се в паметен за българските пенсионери преди няколко години.

Алина има много забавно потекло: майка й е рускиня, а татко й турчин, роден в България. Двамата родители се срещат в Москва, където бащата отива да учи висше обучение. Когато Алина е на 7 години, фамилията се мести да живее в Истанбул.

Джансу Дере

Друга турска хубавица с български корени е Джансу Дере, позната на българските фенове с ролята от сериала " Майка “. Баща й е български турчин, а майка и гъркиня. Самата Джансу е родена на 14 октомври 1980 година в Анкара. Учи археология в Истанбул, само че по време на следването си печели конкурс по хубост.

Това започва сполучливата й кариера на професионален манекен и на фотомодел. Успоредно с това започват и първите й функции във кино продукции. Звездният й момент е в сериала " Великолепният век “, където се превъплъщава в ролята на персийската принцеса Ферузе, която се бори за любовта и сърцето на османския султан Сюлейман Великолепни.

Толга Текин

В хитовия сериал " Твоят мой живот “ ролята на алчния и себелюбив Йозкан се играе от артиста Толга Текин. Неговият татко е турчин, а майка му българска мюсюлманка, приела да живее от България в Турция.

За разлика от други сътрудници, Толга още от ученическите си години се занимава с актьорско майсторство. Участва в театрални постановки и в няколко кино лентата, които го вършат прочут. Става прочут с присъединяване в сериала " Морска звезда “.

Туба Мелис Тюрк

С майка българска мюсюлманка е и Туба Мелис Тюрк. Само че нейният татко идва от Азербайджан. С майка й се срещат в София. Няколко месеца след раждането на Мелис фамилията се мести да живее в Истанбул. Там обаче родителите й се разделят. А самата Мелис споделя, че в никакъв случай повече не е била в България.

В България е роден и един от емблематичните турски артисти, реализатори на отрицателни функции, Денис Челилоолу, изиграл функциите на Селим от кино лентата " Чучулигата “ и на Исмаил от " Великолепният век “. Напуска България с родителите си в 1989 година " Събрахме персоналните движимости в два куфара и заминахме. Само за една нощ детството ми бе изгубено. Установяването ми в Турция ми нанесе дълбока контузия. Ако не бяхме отпътували, щях да имам едно обикновено детство и юношество. Така и не съумях да се отърся от възприятието, че съм бежанец. Беше ми доста мъчно да приема новата среда “, споделя той. Признава, че дълго време се е чувствал като дърво без корен – турчин в България и българин в Турция. Очевидно обаче нещата към този момент са се оправили и той най-сетне е намерил своята еднаквост.

Подобна е обстановката и с артиста Мехмет Мехмедов. За разлика от Денис обаче, Мехмет въобще не изпитва никакви терзания от промяната на страната. " Не скърбя, че сме напуснали България. Един ден пристигнаха полицаи и трансформираха името ми на Марио Филип. Беше ни неразрешено да приказваме по турски. Затова и аз притежавам частично български, а турския го научих по-късно “, доверява Мехмет.

С български корени е и още една от актрисите във кино лентата " Чучулигата “ – Еге Кьокенли. Красивата млада дама е родена през 1993 година в Лозенград, на границата сред България и Турция, в фамилията на български мюсюлмани, преселили се в Турция. Първата й роля е, когато тя е единствено на 8 години. Няколко години по-късно получава ролята на Мари в " Чучулигата “. Ролята, която я прави известна обаче, е тази на Ярен от " Сега и вечно “. Самата Еге споделя, че съвсем няма никакви мемоари от България, само че се усеща обвързвана с родината на своите родители. Мечтае да обиколи страната ни и да посети Черноморието и Родопите, както и да открие българските си родственици.

Шорай Узун е от най-известните модерни турски сценаристи, режисьори и артисти. Роден е в Разград и споделя, че животът му би бил друг, в случай че баба му не е направила нещо, третирано от комунистическата власт като извънредно закононарушение. Без знанието на родителите тя скрито води дребния Шорай да го обрежат. Тъй като по това време това се санкционира с 2 години затвор, фамилията е насила да напусне България. Тъй като бащата на Шорай е камионджия, за него не е проблем да изведе скрито фамилията си в Италия. А оттова в Турция. Шорай не знае български език и споделя, че като спомен пази счупената надгробна плоча на своя дядо на гробищата в Разград. Споделя също, че в България постоянно българчета са упражнявали вербално и физическо принуждение над него единствено тъй като е турчин.

Илхан Шен

С български корени е и един от най-обещаващите млади турски артисти - Илхан Шен. Той е роден в Шумен през 1987 година и нашумява със сериала " Любов, логика, отмъщение “. Подобно на сътрудника си Улусой, той стартира кариерата като модел, преди да се насочи към кариерата на кино звезда. Последната конспирация към Илхан е, че точно той ще е основният воин в шоуто " Ергенът “.

Иво Аръков снима с Къванч Татлъту

Може би единственият прочут до момента български артист, който се снима в турски сериал, е Иво Аръков. Той взе участие в лентата " Ирония на ориста “, където има опцията да се изправи очи в очи с турската кино легенда Къванч Татлъту. Във кино лентата българинът се превъплъщава в ролята на съветски мафиот, изпратен да убие героя на Татлъту. Българинът е същински впечатлен от снимачния развой в южната ни съседка. " Екипът снима сцените от един епизод в понеделник, вторник и сряда, и незабавно по-късно в четвъртък към този момент го излъчват по малкия екран “, споделя той след завръщането си в България.

Сред малцината българи, взели участие в турски сериал, е и певицата Екстра Нина. Тя играе епизодична роля във филм, в който взе участие и артистът Халил Ергюн, прочут с ролята на Али Ръза Текин от хитовия кино сериал " Листопад “. Самата Екстра Нина от няколко години също живее и работи в южната ни съседка. " Опитвам се да играя във филми като начало с дребни функции, само че се надявам да осъществя своята детска фантазия “, споделя някогашната попфолк изпълнителка.

Юлия Порязова с танцова школа в Смолян

И най-после една много забавна актриса, Юлия Порязова. Родена и отраснала в Смолян. Като ученичка става шампионка по спортни танци. След това с родителите си отпътува за Турция, където й е много мъчно, защото не знае езика и е принудена да стартира от А, Б. През лятната почивка работи в фешън организация, като работата й е да снима моделите и да им прави албуми за кастинг. Късметът каца на рамото й, когато един ден е изпратена да отнесе албумите с моделите на продуцентска организация, която търси момиче за основна роля във филм.

Продуцентката на кино лентата ненадейно взема решение, че тъкмо българката е търсеното от нея момиче. Така стартира филмовата кариера на Юлия Порязова. Въпреки филмовата си кариера обаче българката не не помни и не изоставя клуба си по танци в Смолян, в който се образоват както деца, по този начин и възрастни. Наред с това обаче актрисата желае да построи и собствен подслон за бездомни животни.

Гюлсюм Илхан Али – от модел до " Селската госпожа “

Изключително обвързвана с България е и следващата турска кино актриса - Гюлсюм Илхан Али. За разлика от други турски артисти, чиито татковци и предци имат връзка с България, в тази ситуация самата Гюлсим е родена на 23 септември 1995 година в Русе.

Преди да стане кино звезда в Турция, се изявява като модел в България. Едва на 14 година печели купата " Супермодел на България “. Гюлсюм взе участие в кастинга за функциите във кино лентата " Последното лято на Балканите “. Не е утвърдена поради недобрия турски език. Гюлсим убеждава родителите си да я пуснат в Истанбул, където да усъвършенства езика. И явно съумява, защото й е поверена основната роля в комедийния сериал " Селската госпожа “.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР