Днес, 21.02.2024 г., в зала Сименс на Русенския университет, се

...
</TD
>Днес, 21.02.2024 г., в зала Сименс на Русенския университет, се
Коментари Харесай

Русенския университет с концепция за изкуствения интелект в образованието

Днес, 21.02.2024 година, в зала " Сименс " на Русенския университет, се организира семинар на тематика: " Някои благоприятни условия за потребление на изкуствения разсъдък в образованието " с шефове на учебни заведения и детски градини в Русе и района. Инициативата е на шефа на РУО-Русе доктор Росица Георгиева, като в срещата се включиха към 80 шефове на образователни заведения, оповестиха от университета.

Ректорът на Русенския университет проф. доктор инж. Пламен Кангалов откри семинара, като уточни, че до преди няколко години тематиката за изкуствения разсъдък е вълнувала единствено експерти в региона на осведомителните технологии, невронните мрежи, до момента в който в този момент всеки, който има достъп до интернет, може да употребява изкуствен интелект.

Нашите възпитаници и студенти интензивно употребяват изкуствения разсъдък, като това основава редица провокации, защото учители и преподаватели би трябвало да сме една крачка пред учениците. Има и редица рискове, защото се основават подправени вести, означи проф. Кангалов.

Той акцентира, че Русенският университет е един от пионерите в цифровата промяна на образованието, като предходната година беше основана Концепция за приложението на изкуствения разсъдък в образованието, която МОН поддържа.

Председателят на Общото заседание на Русенския университет акад. Христо Белоев показа концепцията за приложението на изкуствения разсъдък в образованието. Той уточни, че изкуственият разсъдък е едно в допълнение образование и подготовка на възпитаници и студенти.

Акад. Белоев напомни и мисълта, че единствената константа в образованието би трябвало да е смяната, като изкуствения разсъдък е една динамична смяна и би трябвало да сме готови.

" Ковид 19 не ни изненада, като сходно нещо се случи и с изкуствения разсъдък. Има много платформи, като някои са платени, а други не. Следва да се реши доста деликатно и дозирано до каква степен да стига изкуствения разсъдък. Има доста отзиви за и срещу, само че не би трябвало да ни е боязън от изкуствения разсъдък, а от това да няма натурален разсъдък. Това е огромна и сложна тематика. Необходимо е да определим мечтаните параметри и направления и да го създадем дружно, с цел да е потребно за обществото и да оказва помощ в нашата работа. " - обърна се към участниците в семинара акад. Белоев.

По настоящата тематика за потреблението на изкуствения разсъдък, вълнуваща всички учители и преподаватели, презентации изнесоха зам.-ректорът доцент доктор Галина Иванова, проф. доктор Ангел Смрикаров, доцент д.н. Валентина Войноховска и доцент доктор Александър Иванов.

Участниците в семинара бяха уверени, че няма по какъв начин да се забрани изкуствения разсъдък, тъй като той към този момент съществува. Те бяха безапелационни, че изкуственият разсъдък не може да размени учители и преподаватели, само че може да ги подкрепя. А в образователната активност той би трябвало да се употребява и като обект на проучване, и като средство за образование.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР