Деветият национален ученически конкурс по актьорско майсторство стартира в Националната

...
</TD
>Деветият национален ученически конкурс по актьорско майсторство стартира в Националната
Коментари Харесай

Един от най-популярните ни актьори оценява млади актьори от НГСЕИ

Деветият народен училищен конкурс по актьорско майсторство започва в Националната гимназия по театрални и екранни изкуства в Пловдив. В влиятелната конкуренция вземат участие надарени възпитаници от цялата страна от междинните учебни заведения по изкуствата и юношески театрални обединения, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Стартът на ученическата конкуренция дадоха заместник-кметът по просвета, археология и туризъм, доктор Ралица Базайтова - шеф на Дирекция " Сценични изкуства и художествено обучение " на Министерство на културата, шефът на НГСЕИ - Пловдив Николай Томов и заместничката му Паулина Алексиева. Специален посетител на събитието беше, която като шеф на ОИ " Старинен Пловдив ", заместник-кмет по просвета и заместник-министър на културата постоянно е пособия за развиването на Националната гимназия по театрални и екранни изкуства.

" Това учебно заведение ми е доста покрай сърцето. Много съм благополучен, че за четвърта поредна година мога да открия този конкурс, който е доста знаменателен освен за учебното заведение, а и за Пловдив като европейска столица на културата. Къде, в случай че не в Пловдив, се събират 47-те може би най-амбициозни в областта на актьорското майсторство и които един ден ще бъдат по огромните подиуми? Надяваме се - огромна част на Драматичния спектакъл в Пловдив, други ще ги гледаме по дребния екран. Няма нищо по-хубаво от правилото на съревнованието освен в културата, само че и в живота, тъй като без значение кой ще бъде първи, втори или трети, всеки от участниците ще е взел нещо положително, което ще предопредели по-нататък развиването му " - сподели при откриването заместник-кметът и пожела на журито да е строго, само че заслужено.

В националния конкурс вземат участие възпитаници от 8 до 11 клас, ненавършили 18 година до края му. Състезават се за стипендии, които Министерство на културата отпуска при изискванията на Наредбата за протекция на деца с изявени способности. Отличията ще бъдат връчени във втория ден на състезанието от доктор Ралица Базайтова.

" Около 350 стипендии се дават на най-изявените деца във всички сфери на изкуството - музика, танц, спектакъл, изобразително изкуство. Това е в продължение на доста години към този момент и виждаме порасналите, надарени в миналото деца, по сцените, в изложбените зали и това дава същинско задоволство - да имаш опция да подкрепиш децата, да ги насочиш при започване на техните стъпки. Желая триумф, почтена битка и правдивост на журито " - съобщи Базайтова.

Журито, което прави оценка гения на младите артисти, е с членове Анна-Валерия Гостанян и Стефания Георгиева и с ръководител артистът Владимир Зомбори.

За юбилейното 10-то издание на състезанието следващата година Община Пловдив ще даде две стипендии, а събитието ще се включи в културния календар на града, даде обещание заместник-кметът.

Подробности гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР