Бургас се присъединява към националната кампания Всяка минута е ценна!

...
</TD
>Бургас се присъединява към националната кампания Всяка минута е ценна!
Коментари Харесай

Осветяват Моста в лилаво в събота в знак на съпричастност със Световния ден за борба с инсулта

Бургас се причислява към националната акция " Всяка минута е скъпа! Научете признаците на инсулта “ по отношение на отбелязване на Световен ден за битка с инсулта – 29 октомври. В знак на съпричастност в събота в 19.00 часа Моста ще бъде осветлен в лилаво, цветът на битката с инсулта.

Видео клип ще бъде предаван на системата от осведомителни киоски в Бургас, а жителите ще могат да се осведомят и от щендер с брошури, подложен в административната част на постройката на Община Бургас и посредством плакати, сложени в рейсовете на градския превоз.

Кампанията, която ще продължи до 15 ноември, се провежда от Асоциацията за инсулт и афазия в България и е подкрепена от Министерството на здравеопазването, Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България и Националното съдружие на общините в България.

Освен в Бургас, в самодейността се включват още София, Пловдив, Варна, Русе, Плевен, Силистра, Добрич, Враца, Велико Търново.

От Асоциацията за инсулт и афазия се обръщат с зов към всички българи да отделят няколко минути, да се срещнат със признаците на инсулта и държанието при тяхното определяне. Те приканват българите с цел да изтеглят и да се срещнат с приложението STROKE RISKOMETER, с чиято помощ могат сами да дефинират своя риск, да се предотврати инсулт и да се избави човешки живот:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.strokeriskometer&hl=en&gl=US и https://apps.apple.com/lb/app/stroke-riskometer-aimdev/id1514083245

В края на предходната година, България се причисли към Европейския проект, като припозна една от главните му цели – понижаване броя на инсултите с 10 на 100 до 2030 година. Това може да се реализира с вярна предварителна защита, означават от асоциацията. Като първа и съществена стъпка се предлага научаването на признаците на инсулта и вярната реакция при тяхното определяне.

Инсултите са втората по периодичност причина за развиване на деменция, най-честата причина за епилепсия в преклонна възраст и доста честа причина за меланхолия.

Съгласно данните на Министерството на здравеопазването, в България се записват годишно 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7000, приключват с летален излаз. Преживелите мозъчният инсулт, с друга степен на неработоспособност годишно са повече от 28000. При 10 % от оживелите инвалидността е тежко проявена и изисква спомагателни грижи и помощ от фамилията, околните и обществото. От претърпелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушавания (афазия), като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушавания остават трайни.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР