Българска Национална Гайдарска Асоциация /БНГА/ под патронажа на Министерство на

...
</TD
>Българска Национална Гайдарска Асоциация /БНГА/ под патронажа на Министерство на
Коментари Харесай

Гайдари се събират в Пловдив

Българска Национална Гайдарска Асоциация /БНГА/ под патронажа на Министерство на културата и поддръжката на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство " Проф. Асен Диамандиев “ – гр. Пловдив провеждат интернационална гайдарска конференция от 8 до 10 март 2024 година, оповестиха от БНГА .

Официалното разкриване е в събота на 9 март от 9:30 часа със специфичното присъединяване на професор Касандре Балосо-Бардин от Белгия, Теодора Игнатова – заместител ръководител на БГНА, проф. доктор Тони Шекерджиева и Костадин Димитров – кмет на гр. Пловдив.

Програмата включва още концерт на дамите гайдари с присъединяване на Надя Васкес от Испания, Аделина Чолакова и Даниела Гайдарова от отбор " Еподай “.

В първия ден от конференцията, 9 март ще бъдат изнесени отчети от представители на Сити Юнивърсити – Ню Йорк, Роял Консерватори – Бирмингам, Националният университет на Сингапур, музикантите Пол Рансън и Патрик Барбауд, Фредерик Кабалие, Йоаннис Саркис, Дюк Йоанис Ватазис, Луис Болон от Музикалното учебно заведение в Камбре, Мариан Фернандес Виго, Едуардс Клинт – производител на гайди, Гвидас Ковера и Гонзало Круз от Арт университета в Хелзинки.

Концерт ще изнесе Филиз Илкай от Турция. Тя е първата жена гайдар на Тулум. Програмата включва още концерт и на дамите гайдари – Надя Васкес от Испания, Аделина Чолакова и Даниела Гайдарова от отбор " Еподай “.

В неделя по време на конференцията свои отчети ще показват Канадре Балосо – Бардин от Белгия, Антон Тунин. В този ден ръководителят на БНГА, смолянският гайдар Петър Янев, ще опише повече за особеностите на родопския жанр.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР