Атанас Баев, по-известен като Нако Баев, е само на 19

...
</TD
>Атанас Баев, по-известен като Нако Баев, е само на 19
Коментари Харесай

Българинът с изложба на Times Square: Образованието у нас не отговаряше на личните ми цели

Атанас Баев , по-известен като Нако Баев, е единствено на 19 години, само че към този момент може да се похвали с голям брой достижения и награди в региона на 3D дизайна. Определя себе си като 3D Generalist , заради многообразния темперамент на плановете си. Така, употребявайки авангардни 3D технологии, към този момент е основал поредност анимации, видеоигри, реклами за международни марки като Apple Chanel и  Matercard , а даже и собствен личен филм.

Преди година основава психотрилър в напълно 3D среда, който обира 4 интернационалните награди в Холивуд за късометражно кино, а тази година разгласява и цифровата си изложба  The Homecoming Exhibition , която бе определена да бъде излъчена на площада Times Square в Ню Йорк. 

The Homecoming Exhibition съставлява виртуално 3D пространство, изложба, в която Нако е изложил свои виртуални творби, като картини и скулптори. За новаторския план на Нако, пътя до Холивуд и какво е да покоряваш върхове единствено на 19 години, ще научите в изявлението му с Велизара Ангелова първо пред " Фокус " .

Здравей, Нако. Утре е последният ден от изложбата на твоята 3D изложба на Times Square. Имаш ли към този момент противоположна връзка? Какви са усещанията на ималите опцията да я видят?

Здрасти! Изложбата надмина моите упования, получавам положителна противоположна връзка от хората, които са попаднали на нея. Изглежда звучи нереално планът ти да бъде показан пред милиони хора на другия завършек на света.

Наистина звучи по този начин! Преди да стартираме да приказваме за изложбата, ще ти задам един малко по-общ въпрос. Признавам си, че както за мен, по този начин и допускам за много българи, понятия като виртуална действителност (VR) и " 3D дизайн " остават много далечни. Какво значат те в най-широк смисъл и каква е взаимовръзката?

VR употребява 3D дизайн, с цел да направи виртуалния свят, който изследвате, " действителен ". Обектите и средата, които виждате във VR-а, са основани благодарение на техники за 3D планиране. Помислете за това по следния метод: 3D дизайнът основава невероятните светове, герои и обекти, които виждате във виртуалната действителност, а виртуалната действителност ви разрешава да влезете в тези 3D творения и да ги изпитате от близко. Те работят дружно, с цел да основат зашеметяващо и интерактивно прекарване.

Името на изложбата ти e The Homecoming Exhibition или в превод на български " Завръщане вкъщи ". Защо избра тъкмо това име?

Добър въпрос. Избрах това име за плана си, тъй като отразява персоналното ми пътешестване през сложни моменти. Миналата година беше такава за мен и се сблъсках с многочислени трудности, които сложиха на тестване устойчивостта и решителността ми. Твърдо имам вяра обаче, че тези компликации са ме създали по-силен. Името на плана ми е алегорично показване на тази промяна, да излезеш с нови сили и сила. С него  се стремя да вдъхновя и други, които може би са изправени пред сходни компликации.

The Homecoming Exhibition представлява виртуална действителност във виртуална действителност. Това е много новаторско. Какво те стимулира да създадеш сходен план?

Виртуалната действителност разрешава на потребителите да се потопят в компютърно генерирана среда, която симулира действителни или мислени прекарвания, ангажира голям брой сетива. Така потребителите постоянно изпитват дълбокото чувство за " преместване " на друго място, в друго време или даже във фантастично царство. Чрез съчетание на виртуална действителност и 3D дизайн може да се сътвори дигитален музей, който надвишава физическите граници, предлагайки потапящо прекарване на хора, които нямат опция да го посетят персонално.

Това открива нови благоприятни условия за художниците, феновете на изкуството и културните институции. Така могат да доближат до по-широка публика, да предизвикват художественото разбиране и да дават учебен опит.

Пространството, в което представяш изложбата напълно ли е плод на твоето въображение, или има сходен първообраз и в действителния живот?

Самото пространство е въодушевено от музея на японския актьор Hiroshi Senju и се намира в Karuizawa, Япония . Архитектурата на музея е минималистична и се слива безпроблемно с пейзажа. Отличава се с изчистени линии, неутрални цветове и огромни прозорци, които разрешават на естествената светлина да залее вътрешните пространства. В целия музей акцентът е върху основаването на поглъщаща среда, която предизвиква дълбоката връзка с творбите на изкуството. Взаимодействието със светлината, пространството и материалите подсигурява, че всяка картина е показана в оптимална среда, която приканва феновете да намерят своята персонална връзка с творбите.

" Вървейки " из цифровото пространство, нямаше по какъв начин да не виждам удивителния  подробност и текстура на творбите. Колко време лиши основаването на този шедьовър?

Отнема от няколко седмици до няколко месеца. Сроковете варират според от фактори като сложността на плана, равнището на изискваните елементи, опита на проектанта и наличните запаси. Всеки съставен елемент е неповторим и нужното време зависи от съответните цели и условия. В случая на мен ми лиши 3 месеца да основа интерактивната изложба като имах помощ от Мариян Георгиев с програмирането. Отделно цифровите картини, които виждате в изложбата, са част от дълъг развой, почнал още през 2020 година.

Вярно ли е, че 3D дизайнът е по-близък до програмирането, в сравнение с до рисуването?

3D дизайнът може да се преглежда като пресечна точка сред програмирането и рисуването, защото включва както креативен, по този начин и механически умения. Степента, в която се приближава до едното или другото, зависи от съответния програмен продукт, принадлежности и подходи, които се употребяват.

Картините и скулптурите в галерията са много разнообразни една от друга, само че въпреки всичко се навързват извънредно добре стилово. Имат ли обособените произведения  някаква алегорична стойност за теб, по отношение на класификация и избор на това какво да  покажеш?

Разположението на картините и скулптурите предизвиква чувството за проучване. Подредени по образно съвпадане, те могат да се прегледат поотделно и в същото време общото влияние на цялата сбирка, пространство. Те съставляват част от моята визия/чувства през последните няколко години, до момента в който съм прогресирал през моето странствуване.

Как реши да се занимаваш с това, въпреки всичко тази специалност несъмнено не е изключително публикувана тук?

Още в ранна възраст бях превзет от образната прелест на компютърните графики. Виждайки силата на тази медия да основава реалистични светове и да провокира завладяващи страсти, бях надълбоко удивен. Изборът да последвам компютърна графика беше естествено решение за мен, като по този начин мога да съчетая пристрастеността си към изкуството и технологиите, което ми разреши да сътворявам образно зашеметяващо и прочувствено ангажиращо наличие. Да предизвикваш страсти посредством средствата на компютърната графика е вълнуващо начинание и в последна сметка въодушеви избора ми.

Нако, ти избираш да се оттеглиш от " общоприетия път ", решаваш да се самообучаваш  и в действителност не следваш в университет. Защо? Какво не ти хареса в българската просветителната система?

Смятах, че образованието в България не дава отговор на персоналните ми цели и жанр на учене. С помощта на големите запаси, налични в интернет, в това число материали с отворен код, имах вяра, че мога да придобия нужните познания и умения, с цел да съумея в определената от мен област. Самостоятелното учене ми разреши да приспособявам образованието си, да изследвам разнообразни източници и да съм в крайник с непрекъснато изменящия се пейзаж в моята специалност. Забелязах резултати от моя избор, а тъкмо това ме накара да продължа да последвам интуицията си.

Термини като " изкуствен интелект " и " виртуална действителност " тревожат огромна част  от българското общество, изключително по-възрастната. Как би могъл да успокоиш към момента, може би, консервативните ни мозъци?

Притесненията, свързани с технологии като изкуствения разсъдък и виртуалната действителност, са естествени, защото те имат капацитета да трансформират доста метода ни на живот и работа. За да успокоим хората с консервативно мислене, е значимо да отговорим на опасенията и да подчертаем евентуалните изгоди и благоприятни условия, които тези технологии носят.

Наблегнете на позитивните аспекти на AI и VR, като да вземем за пример усъвършенствана успеваемост, нараснала досегаемост и капацитет за основаване на нови и по-добри прекарвания в разнообразни области, като опазване на здравето, обучение и развлечения. Въпреки че изкуственият разсъдък и автоматизацията могат да доведат до изместване на работни места, те също по този начин имат капацитета да основат нови благоприятни условия за работа в области като създаване на изкуствен интелект, да вземем за пример. Фокусът би трябвало да бъде върху преквалификацията и адаптирането към тези промени. AI няма за цел да размени хората, а да усили нашите благоприятни условия. Когато се употребява вярно, AI може да помогне на хората.

Какво мислиш за хората, които оправдават неуспехите си в кариерен проект с думите: " Ами това е България, тук нищо не се получава " или нещо в този ред на мисли?

Близък другар един път ми сподели, че българинът е цялост от предишното си.  Живее, с цел да е добре, а не с цел да сме добре. Придобил манталитета, че " страна няма ", затова би трябвало да покаже мощ и власт, с цел да подражава на това, което се предизвиква в закона на джунглата. Смята, че нищо не зависи от него и е подготвен да се покажи на света като просто една жертва, затваря очи пред суровата истина, тъй като не бил могъл да я понесе. Но истината е, че всичко зависи от нас самите.

Съгласна съм. Да се върнем към теб. Чист шанс или акуратен проект за деяние. Какъв е пътят до Холивуд? И изненада ли беше за теб?

Случайността може да играе роля, тя постоянно е резултат от упорита работа, отдаденост и стратегически метод. Аз персонално бях фокусиран само и единствено върху плана си. Бях възнамерявал всяка една стъпка до финалния артикул, а и ето тук научих, че когато човек работи и се труди интензивно за това, което дерзае получава резултати рано или късно. Беше изненада за мен, пътуването на всеки е неповторимо и по пътя могат да се появят непредвидени благоприятни условия. Фокусирайте се върху значимите неща.

Разхождайки се из твоята изложба, бях удивена от детайлите на всеки съставен елемент. В този подтекст внезапно си спомних за играта Minecraft, със своята пикселизирана графика. Странна асоциация, само че като човек, занимаващ се с това, какво мислиш за този метод към основаване на игра?

Като човек с опит в създаването на видеоигри мога да оценя неповторимия сексапил и прелест на този вид графики на Minecraft. Отличителният образен жанр на Minecraft е съвършен образец за това по какъв начин простите, блокови графики могат да основат завладяващо и ангажиращо прекарване. Пикселизираната хармония освен прибавя носталгичен детайл, само че и служи за практическа цел, като разрешава на играта да работи безпрепятствено на необятен кръг устройства.

Един от спомените ми, играейки играта, е по какъв начин си строя офис постройка на IBM. Явно от ранна възраст са ме вълнували подсъзнателно такива неща. Забавно е по какъв начин човешкият мозък действа.

Има ли потребност човек от по-специални техника, с цел да стартира да се занимава с нещо сходно, даже и като занимание?

Да, с цел да станете 3D актьор, нормално се изисква профилирано съоръжение, като екран с висока разграничителна дарба, да вземем за пример. Все отново цените варират от това с какво тъкмо желаете да се захванете. Не е на ниска цена занимание.

Категорично си надхвърлил с много своите връстници. Какви препоръки можеш да дадеш на хората, които също като теб желаят да се развиват и кои качества са основни?

Благодаря за благите думи. Вярвам, че има няколко основни съвета, които бих предложил на хората, които се стремят да се развиват и усъвършенстват в съответните области.

Първо, извънредно значимо е да имаш мощна пристрастеност към това, което правиш. Истинският възторг и интерес ще подхранват мотивацията и ще те карат да надхвърляш границите. Страстта е това нещо, което разрешава да преодолявате трудности. Обсебете се с постигането на цели и победи, направете загубата урок за вас и се постарайте да не я предизвиквате още веднъж, пътя е единствено напред.

Второ, непрекъснатото образование е от първостепенно значение. Възприемете настройка за напредък и жадност за познания и рационализиране. Потърсете благоприятни условия за професионално развиване, без значение дали става въпрос за публично обучение, онлайн курсове, семинари или друго.



Цялата галерия на Нако Баев можете да откриете:


За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР