Административният съд в Пловдив отмени заповедта за дисциплинарно наказание на

...
</TD
>Административният съд в Пловдив отмени заповедта за дисциплинарно наказание на
Коментари Харесай

Съдът отмени дисциплинарно наказание на полицейски шеф за голите обиски в Пловдив

Административният съд в Пловдив анулира заповедта за дисциплинарно наказване на шефа на Криминална полиция Георги Ташев, предава Plovdiv24.bg . Комисарят получи " неодобрение " за " голите " обиски в дискотека " Бушидо " по време на полицейска операция в нощта на 5 против 6 май т.г., при която личен състав и клиенти на заведението бяха проверявани за наркотични субстанции.

Във връзка с изказвания за превишаване на правата на униформените е започнала  инспекция против петима държавни чиновници - тогавашния шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи старши комисар, заместника му комисар, началника на " Криминална полиция " комисар Георги Ташев и още двама служители на реда на управителни постове. На Ташев е наложено дисциплинарно наказване " неодобрение ", против което той възразява и оспорва в съда. 

Магистратите откриват, че служителят не е бил изслушан или приел писмените му пояснения, което е нарушаване на императивна наредба на ЗМВР и е задоволително съображение за анулация на заповедта за наказване. 

Според оспорената заповед процесното нарушаване не е тежко, наранени са публични връзки, свързани с несъблюдение на заповед на шефа на ОД на МВР- Пловдив. Настъпилите последствия – вследствие своето непозволено безучастие служителят самичък се е сложил в неспособност да обезпечи законосъобразно протичане на интервенция и недопускане на непозволено осъществени обиски и основаване на отрицателни настроения към полицейските органи в Министерство на вътрешните работи, при инспекцията на 06.05.2023г., в нощен клуб " Бушидо “.

Обстоятелствата, при които е осъществено нарушаването – несъблюдение на предписание на шефа на ОД на МВР- Пловдив, при една усложнена конюнктура за осъществяване на полицейска интервенция с присъединяване на огромен брой чиновници и в огромен нощен клуб със забележителен брой гости. Форма на виновността – несъобразителност (самонадеяност – съзнавана непредпазливост), защото комисар Ташев е допускал, че при такава интервенция с присъединяване на огромен брой полицейски чиновници, в заведение с приложимост на алкохол и доста гости, с данни за разпространяване на опиати е нужен първокласен инструктаж на чиновници и е допустимо да зародят проблематични обстановки, а дейностите могат да доведат до превишаване на полицейски пълномощия, само че се е надявал, че това няма да се случи и може да се мине без реализиране на надзор от негова страна, а единствено след това да се осведоми за хода на интервенцията. Служителят е разчитал, че последващото му информиране е задоволително, с цел да се подсигурява законосъобразността на дейностите на участниците в интервенцията.

При служебно осъществена инспекция в деловодната стратегия на Административния  съд- Пловдив е установено, че различен от осъдените служители на реда оспорва дисциплинарното си наказване " мъмрене " за период от 1 месец, а на комисар Ташев - " неодобрение " за период от 1 година. Според съда, има нарушаване на правилото за пропорционалност, заради което оспорената заповед се явява постановена в противорение с задачата на закона. 

Административният съд анулира дисциплинарното наказване на комисар Георги Ташев и осъжда Министерството на вътрешните работи да заплати разноските по делото в размер на 810 лв.. Решението не предстои на обжалване.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР