20 фотографии, обхващащи историята, свързана с Илинденско-Преображенското въстание са подредени

...
</TD
>20 фотографии, обхващащи историята, свързана с Илинденско-Преображенското въстание са подредени
Коментари Харесай

Илинденско-Преображенското въстание бе преразказано във фотоизложба

20 фотографии, обхващащи историята, обвързвана с Илинденско-Преображенското въстание са подредени на площад " Георги Измирлиев “ в Благоевград, оповестяват от Общината.

Експозицията е под надпис " За нея ние се боримъ, за нея ние мремъ “ и е във връзка 120 години от едно от най-значимите събития в българската история. 

Изложбата съдържа фотографии на истински документи и материали от фондовете на РИМ - Благоевград и Националния архивен фонд, свързани с освободителните битки на българското население в Македония и Одринска Тракия. 

Автори на експозицията са доцент Александър Гребенаров, доктор Кирил Алексиев, Николета Войнова.Тя бе открита от Силвия Домозетска, шеф на Дирекция " Култура, спорт и туризъм “ към Община Благоевград и доктор Крил Алексиев, шеф на РИМ – Благоевград. 

В края на ХIХ в. управлението на национално-освободителните дейности в Македония и Одринска Тракия се оглавява от основаната в Солун през 1893 година Вътрешна македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) и учредения в София през 1895 година

Върховен македоно-одринско комитет (ВМОК). Териториите на двете области са разграничени на шест революционни окръга: Битолски, Одрински, Солунски, Скопски, Струмишки и Серски.

Решението за въстание е взето на конгрес на ВМОРО, който се организира в Солун от 1 до 4 януари 1903 година, а през февруари Централен комитет на ВМОРО изпраща циркуляр за обединяване на всички революционни окръзи в Македония и Одринско.

На Илинден, 20 юли, се слага началото на епопеята от 1903 година Въоръжената битка пламва в с. Смилево, където се намира щаба на въстанието. За започване на бойни дейности в Одрински революционен окръг е определен деня 6 август – Преображение. В Серски революционен окръг въстанието е оповестено за 14 септември – Кръстовден. 

Бойни дейности се водят и в останалите три революционни окръга – Солунски, Струмишки и Скопски.

През лятото на 1903 година в Македония и Одринско 26 500 въстаници водят 239 сражения с турската войска, възлизаща на повече от 350 000 души.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР