161 случая на работа без трудови договори са констатирали от

...
</TD
>161 случая на работа без трудови договори са констатирали от
Коментари Харесай

Експерт от Пловдив: Ако работник получава заплата много по-голяма от записаната в договора, то трудовите му права са нарушени

161 случая на работа без трудови контракти са установили от Инспекцията по труда в Пловдив през предходната година. Това заяви в изявление за Plovdiv24.bg  Атанас Чернаев, шеф на институцията в Пловдив.   

" Тези случаи касаят работа на лица, които не са сключили трудови контракти, или трудовите контракти са подписани след нашата инспекция. Но не са регистрирани преди постъпването на работа на служащите, не са подадени уведомления за подписаните контракти в Агенцията по приходите, което е също нарушаване. Там глобите за всеки един обособен случай са от 1500 до 15 000 лв. ", разясни Чернаев.

Случаите най-често са в хотелиерството, ресторантьорство, както и в търговията. Има такива случаи и в строителството, както и единични в други стопански действия.

" Поради тази причина най-често, когато правим инспекции за съществуване на трудови контракти, насочваме вниманието си към тези браншове ", добави Чернаев.

Всеки един, който работи без контракт, отпада от осигурителната система, на него не му се заплащат осигурителни вноски, за него не се натрупа застрахователен стаж, което след това ще му пречи за пенсионирането, разяснява специалистът.

" Ако е в такава възраст, че пенсионирането не го интересува сега, и го счита за доста далечно, то той няма право в действителност и на здравни осигуровки, няма и осигуреност за краткосрочна осигурителна тежест, така наречените болнични не може да употребява без контракт. Ако договорът му е подписан, само че на несъмнено по-малко работно време или възнаграждението, което получава е доста по-голямо от това, което е записано в контракта, това нещо също води до понижаване на неговите осигурителни вноски. От там нататък правата му са нарушени.

Така, че да се съгласява човек на тези условия на труд, съгласно мен не е удачно, още повече, че сега нямаме фрапантно равнище на безработица, т.е., хората могат да си намерят елементарно работа ", добави Атанас Чернаев.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР