Тази зима отбелязахме няколко рекорда по отношение замърсеността на въздуха

...
Тази зима отбелязахме няколко рекорда по отношение замърсеността на въздуха
Коментари Харесай

4-те най-големи замърсители на въздуха вкъщи


Тази зима отбелязахме няколко върха по повод замърсеността на въздуха на открито. В такива условия измежду главните рекомендации е да се стои по опция у дома и да не се обезпечава достъп на въздуха извън. В духа на тази рекомендация елементарно се подценява фактът, че в доста случаи въздухът у дома може да е по-замърсен от този отвън дома ни.

Качеството на въздуха у дома е постоянно подценяван фактор, който оказва съществено въздействие на здравето ни и в избрани случаи може да докара до по-сериозни последици от излагането на мръсния външен въздух. По данни на Американската организация по запазване на околната среда домашният въздух може да бъде 2 до 5 пъти по-замърсен от външния , а главните източници на замърсяването са с чисто битов генезис.

Сред тях може да се откроят 4 фактора, които се показват като най-големите замърсители на въздуха у дома.

Цигареният пушек
Най-логичният избор. В цигарения пушек се съдържат стотици разнообразни рискови субстанции, а за най-малко 70 от тях има данни, че са канцерогенни. А неприятното е, че даже при липса на остатъче нмирис на цигарен пушек, огромна част от тези субстанции остават да се носят из въздуха у дома. Това е главната причина за отрицателния резултат от така наречен пасивно пушене . Токсичните съставки в цигарения пушек са както в газове, по този начин

фини частици в твърдо положение, а главен пострадал от тях са органите на дихателната система.

Мухъли и плесени
Един от сериозните битови проблеми в края на всяка зима е появяването на

мухъл и плесен. В дълготраен проект пребиваването в пространства с плесен по стените има потвърдено болестотворно въздействие и в развитите страни не са необичайност случаите, в които невъзможността да се отърват трайно от домашния плесен да става причина хора да сменяват дома си от санитарни съображения. Мухълите и плесените и техните спори нервират както дихателната система, по този начин и кожата.

Готварски и отоплителни уреди
Дори добре обезопасени уреди за готвене или отопление може да изпускат въглероден оксид, азотни окиси и други рискови газове, които да покачват токсичността на въздуха у дома. Те нервират дихателните органи и може да провокират остри или хронични увреждания като бронхит.

Освен това климатиците и вентилиращите отоплителни уреди способстват за разнасянето им из целия дом.

Свързани публикации.. 3 метода да освежим въздуха у дома трайно 0 Измиваме ли напълно пестицидите от плодовете? 0 Колко рискови са ароматните пръчици? 0

Домакински почистващи препарати
Има научни данни за това, че отделяните от почистващите препарати летливи съединения, изключително при разбъркване между тях, може да доведат до съществени увреждания на белия дроб.

Интересна статистика сочи, че всяко домакинство разполага с най-малко 20 синтетични почистващи средства, включващи рискови артикули като пестициди, инсектициди и други В това число влизат даже ароматизаторите, ароматните пръчици и свещи, които също отделят рискови химични съединения при горенето си.

В кратковременен проект излагането на продуктите, отделяни от тези битови замърсители, може да провокира раздразнение на лигавиците на очите, носа и гърлото.

В дълготраен проект дразненето на дихатената системам оже да прогресира до развиване на свръхчувствителност, алергия, астма и други

Основна причина за струпване на посочените отрови вкъщи е слабата проветривост на пространствата. Със стоплянето на времето е добре това типично за зимата стеснение да изчезне, а проветряването и освежаването на въздуха у дома да стане доста по-лесно, по опция без прилагане на изкуствени освежители.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР