Тази визита, след почти половин век прекъсване, е ясен знак

...
Тази визита, след почти половин век прекъсване, е ясен знак
Коментари Харесай

След половин век прекъсване: Никола Стоянов посрещна у нас японския министър на икономиката

„ Тази аудиенция, след съвсем половин век спиране, е явен знак за желанието на нашите две страни да използваме по-ефективно капацитета на икономическите и търговски връзки сред нас “, акцентира министър Никола Стоянов.

 

Той добави, че България е добре позната в Япония със своето кисело мляко, само че има още редица браншове, в които може да се построяват партньорства. Японските вложения в България надвишават 100 млн. евро, а стокообменът за миналата година доближава 325 млн. щ. д.

 

„ С повече интензивност от двете страни имаме всички предпоставки в пъти да увеличим тези цифри “, сподели министър Стоянов. По време на диалозите беше очебийно, че сред страните има забележителен капацитет за съдействие в областта на осведомителните и информационни технологии, автомобилния бранш, нисковъглеродната стопанска система и др. 

 

„ България желае да притегля повече японски вложители в индустрията и във високотехнологичните индустриални браншове, а страната ни може да даде достъп до единния европейски пазар “, добави българският стопански министър. В тази връзка беше разисквано основаването на взаимни предприятия в разнообразни области с българско и японско присъединяване, както и разпространение на българските индустриални зони измежду евентуални вложители от Япония.

 

През 2023 година се навършват 50 години от началото на съдействието сред „ Ел Би Булгарикум “ ЕАД и „ Мейджи “, а българското кисело мляко към този момент е познато и в други азиатски страни, като Китай, Тайланд и Сингапур, стана ясно по време на срещата.

 

Министър Стоянов срещна сътрудника си, че от тази седмица сходно стратегическо партньорство стартира и с Монголия и акцентира, че Япония има водещ принос за триумфите на българските артикули в Азия в последните делесилетия.

 

Дискутирано беше и основаването на взаимен научно-изследователски център в България сред „ Ел Би Булгарикум “ ЕАД и японската „ Мейджи “, чиято цел е да прави както фундаментални, по този начин и приложни проучвания. „ Повече взаимни нововъведения в него ще допринесат за по-високо равнище на партньорството ни през XXI век “, разяснява Никола Стоянов. 

 

След края на диалозите министрите Стоянов и Ясутоши подписаха взаимна декларация от срещата с акцент върху ИТ бранша, подпомагането на търговията и вложенията, както и съдействието сред българския и японския бизнес. „ Надявам се през днешния ден да слагаме основите на едно по-ефективно икономическо съдействие, а срещите сред нас да бъдат годишни “, акцентира министър Стоянов.

 

Министър Нишимура Ясутоши изрази убеденост, че с днешната аудиенция и с подписването на декларацията се отваря нова страница в икономическите връзки сред Япония и България. По думите на японския министър в България има доста готови фрагменти в областта на осведомителните и информационни технологии и тя дава огромни благоприятни условия за взаимни начинания и партньорство.

 

Министър Ясутоши изясни, че е в България дружно с бизнес делегация, а задачата е да бъдат основани повече контакти на бизнес равнище и повече японски компании да насочат взор към България.

 

Участие в срещата взеха представители на „ Ел Би Булгарикум “ ЕАД и „ Държавна консолидационна компания “ ЕАД, оповестиха от пресцентъра на министерството на стопанската система.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР