Тази видео рецепта, не само ще ви изненада, но ще

...
Тази видео рецепта, не само ще ви изненада, но ще
Коментари Харесай

Пита Слънце с мак

Тази видео рецепта, освен ще ви изненада, само че ще ви накара да се облизвате. Приготвя се елементарно и е доста ефектна за всеки празник и делник.

Необходими Продукти

● квас - 1 п. за самун
● сол - 1 с.л.
● захар - 1 с.л.
● яйца - 2 бр. (единият жълтък се отделя за намазване на питката)
● масло - 125 гр.
● прясно мляко - 250 мл топло
● брашно - колкото поеме (4 - 5 ч.ч.)

За поръсване


● мак
● сусам
● кашкавал

Начин на подготвяне

Разтваряме маята и захарта с малко топла вода и оставяме да шупне. Пресяваме брашното, вършим кладенче и сипваме млякото, цялото яйце и белтъка (разбити с вилица), солта и половината от маслото (разтопено).

Замесваме меко тесто. Оставяме го да втаса в намаслена купа, покрито с забрадка на топло.

След като тестото удвои размера си, го премесваме още веднъж. Втасва повторно и тогава пристъпваме към оформянето на питката.

Оформяне: Тестото се дели на 9 елементи: 4 дребни, 4 огромни и една най-голяма за средата. По-големите топки се разточват на кръгове и се подреждат един върху различен в тавата, като се мажат с останалата половина от маслото.

С изострен нож се разрязва през средата като звезда, като разрезите не стигат до края на кръга и получените ъгълчета се отварят на открито.

По-малките топки тесто се разточват по същия метод, слагат се намазани в полученият кръг, разрязват се и се обръщат с ъгълчетата на вън.

В средата се слага най-голямата топка тесто. Оформената пита се оставя на топло да втаса, намазва се с жълтък, посипва се с маково семе, сусам и кашкавал и се запича при 200 градуса до подготвеност.

Питата Слънце с мак е чудна.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР