Тази великолепна музика, която събира и обединява хората в първите

...
Тази великолепна музика, която събира и обединява хората в първите
Коментари Харесай

„Дунавското хоро” по площадите за Нова година само с лиценз иначе глоба

Тази превъзходна музика, която събира и сплотява хората в първите секунди на всяка Нова година, е със предпазени права до 2056 година и всяко нейно обществено осъществяване по закон би трябвало да става след уреждането им, припомнят от „ Музикаутор ”
Символът на новогодишното забавление – Дунавското хоро, чийто основател е Дико Илиев, е произведение, което той композира, до момента в който работи в оркестъра на Тридесет и шести пехотен козлодуйски полк в Оряхово и след това го аранжира за духов оркестър. Тази превъзходна музика, която носи празнично въодушевление, събира и сплотява хората в първите секунди на всяка Нова година, е със предпазени права до 2056 година и всяко нейно обществено осъществяване по закон би трябвало да става след уреждането им. Това припомня на уредниците на музикални събития сдружението за отбрана на авторските права в музиката „ Музикаутор ” във връзка идните празненства в известие на страницата си.

Въпреки дългогодишните старания на организацията, множеството законодателни начинания и синхронизиране на настоящата нормативна уредба с тази в Европейския съюз, в България създателите не престават да бъдат ощетявани. Техните музикални творби се употребяват, без да бъдат авансово уредени правата им по Закона за авторското право и сродните му права. Това се дължи на незадоволителния запас на страната в контрола по спазването на закона, а в огромна степен и на настройката на обществото и неразбирането за същността на правата и отговорностите на ползвателите на авторски труд.

„ Дико Илиев е композирал над 90 творби, доста от които неправилно се смятат за „ национална музика “, само че това е авторска музика, основана на фолклорна основа. Това е годно за доста от авторските творби, които „ Музикаутор ” съставлява на българския пазар, и демонстрира образно по какъв начин музиката се възприема като свободен за прилагане артикул, без да се регистрират правата на основателите им и настоящите закони “, разяснява Иван Димитров – изпълнителен шеф на сдружението за групово ръководство на авторските права в музиката.

От „ Музикаутор ” припомнят, че при липса на годен музикален лиценз, използването е нелегално и предстои на наказания, а контролът е вменен на Министерство на културата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР