Тази вечер започва второто издание на Q-jazzfestivalvarna - Джазът на

...
Тази вечер започва второто издание на Q-jazzfestivalvarna - Джазът на
Коментари Харесай

Тридневен джаз фестивал започва на плаж Карантината във Варна

Тази вечер стартира второто издание на Q-jazzfestivalvarna - Джазът на на младите

Събитието ще се състои на 13, 14 и 15 юли по здрач в романтиката на рибарско населено място " Карантината ".

Входът е свободен.

Ще има проведен безвъзмезден превоз:

Варна - Карантината: от 18.30 до 20 часа, от ул. " Антим I "

Карантината - Варна: от 22.30 до 23.30 часа от мястото на фестивала

Международният Q-jazzfestivalvarna е основан с некомерсиална цел като естествено продължение на работата на екипа " Дедал " за опазването на рибарско населено място " Карантината ", основаването на зона за просвета отвън централните елементи на Варна и стимулиране на интернационален културен продан.

Джаз форумът е отдаден на международните джаз музикати Хари Саркисян, Велислав Асарухов - Баго и китарната школа на Александър Петков. Фестивалът поддържа млади композитори и реализатори на възраст до 35 и над 65 години, работещи в областта на богатото стилово многообразие на джаз музиката. Опазва уникалността на едно от дребното оживели риболовен селища в региона, поминъка на риболовците и техния фолклор, като част от културно-историческото завещание на Варна.

Провежда се годишно край Варна, на брега - плаж " Аспарухово ", измежду романтиката на рибарското населено място „ Карантината “.

Неделчо Нинов - тромбон;

Ралица Тонева -  алт саксофон;

Димитър Димов тенор саксофон;

Вилизар Гичев - китара;

Теодор Тошков - барабани;
13 юли 21.30 часа

" Монтуно "

В MONTUNO Bg - QUINTET+ вземат участие елитни български и интернационалните музиканти от разнообразни жанрове. Музиката им смесва джаза с българския фолклор. Импровизациите ловко са съчетани с обичайното звучене. Характерните за джаза изразни средства са обединени с типични български ритми и национални принадлежности. Съвременните аранжименти са обогатени с обичайно хорово пеене. MONTUNO основават истинска звукова среда, в която авторските джазови композиции се преплитат с фолклорни мелодични и ритмични претекстове.

Музикалната стратегия на МОНТУНО включва части от новия албум „ Седем “ – 2023, както и най-хубавото от „ My Burning Heart “ – албумът, който провокира огромен интерес измежду почитателите на най-голямата онлайн платформа за етно музика – Ethnocloud.

Месец след публикуването на пиесата „ Играта ” от албума „ Седем “ в Ethnocloud, той се изкачи до 2-ро място в международната им ранглиста и почетното 1-во място в класацията за източна Европа.

В MONTUNO Bg - QUINTET+ вземат участие:

Краси Желязков - БГ тамбура и синтезатор

Арнау Гарофе - саксофон и флейта

Павел Цонев - клавишни

Радослав Славчев „ Riverman ” - бас китара

Ленос Русос - барабани
14 юли 20.15 часа

" Александър Михайлов бенд " и неговата " Патърдия "

Александър Михайлов е български фолклорен и джаз музикант, който намира креативна изява посредством два изразно разнообразни инструмента - дудук и саксофон.

Квинтетът “Александър Михайлов и Неговата Патърдия ” е въодушевен от заглавието на дебютния му албум, който излезе през май месец тази година. Думата Патърдия с изключение на звук и олелия, значи и разбъркване на разнородни звуци. Неочакваната музикална комбинация е и в основата на албума. Оригиналните композиции на Александър Михайлов, в които звукът на кавала се преплита със стилове, отдалечени от достоверното му звучене, са въодушевени от опита му в региона на фолклора и джаза. Мелодиите минават през разнообразни настроения - от нежни до жизнерадостни и игриви, разкривайки персоналната история на създателя.

Когато се заражда концепцията за албума, Александър Михайлов потегля на задача да откри идеалните музиканти за своя план. В търсенето си на спътници в музикалните си завършения, Александър стига до:

Илко Градев – синтезатор, акордеон

Георги Узунов – бас китара

Георги Попов – перкусии

Виктор Радев – барабани
14 юли 21.30 часа

" Project connections "

Авторска музика на Project Connections - The New Old, Among the Pieces, Blur, Candle Castle, Crisp Town, Crystal Clear, Forward and Back, A Bard`s Number, Up and Away, The Storm, Point Blank, Morpheusm.

Когато Владислав Шопов открива джаза в гимназията, той мигновено се увлича от музиката на Майкъл Брекър, Джон Скофийлд и Майк Стърн. Воден от желанието да сътвори нещо, което провокира същите усеща, когато се слуша, Владислав събра най-хубавите млади котки от локалната джаз сцена и сътвори Project Connections. Фънк, Джаз, Фюжън

Тодор Бакърджиев - Тромпет

Владислав Шопов - Китара

Даниеле Феббо - Контрабас

Кристиян Желев - Барабани
15 юли 20.15 часа

" J & The Cats "

Авторскr " J & the Cats " - инструментален фюжън от Jared Cattoor.

Джаз - Фънк - Уърлд - Груув - Хип-хоп - Фюжън.

Групата е основана особено за Q Jazz Festival! Събрах няколко другари, с цел да изпълнят някои от моите истински фюжън мелодии и няколко песни Two Cities One World, които написах. Звукът ще бъде комбинация от Funk, Groove, Hip Hop, World, Jazz, Latin, Fusion. Много разнообразни звуци. Като цяло има мощни мелодични тематики и доста импровизация. Вземете цветна композиция от американска международна музика!

Музиканти:

Jared Cattoor - китара

Arnau Garrofé Farràs - алт сакс

Daniele Febbo - бас

Михаил Филипов - клавиши

Йордан Борисов - барабани
15 юли - 21.30 часа

" Oft Robin "

Oft Robin е група формирана от трима от най-напредничаво мислещите млади български музиканти. Трио с обща упоритост и търсене на автентичност, непредвидимост и непрекъснати музикални новооткрития.

Композициите на Oft Robin са основа за отворен импровизационен разговор, който събира на едно място мелодичния лиризъм и минималистичен музикален метод на Бенев, ритмичната мощ и въздействие от прогресивния рок на Хафизи и обсесията на Димитров с " бийтове ", " рифове " и търсене на реформаторски тон на бас китара.

Oft Robin е план учреден през 2019 година От основаването си, групата прави периодически турнета в България, Австрия, Холандия и Норвегия, свирила е с Биг Бенда на Българското Национално Радио и е представлявала България през 2022 на годишния симпозиум  " European Jazz Conference "  като част от селекцията на Европейската джаз общественост.

Музиканти:

Виктор Бенев – malletKAT, електроника

Мартин Хафизи – барабани

Евден Димитров (EVDN.) – бас китара, резултати
Oft Robin е план представляван от enovae records.

Фестивалът има за цел популяризирането на джаза измежду младите, стимулиране на авторска музика, интернационален културен продан, запазване поминъка на риболовците и рибарско населено място " Карантината ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР