Тази вечер във Варна се открива35-ият юбилеен фестивал Златна роза,

...
Тази вечер във Варна се открива35-ият юбилеен фестивал Златна роза,
Коментари Харесай

Тази вечер във Варна откриват 35-тия юбилеен фестивал Златна роза

Тази вечер във Варна се открива 35-ият юбилеен фестивал " Златна роза ", който ще продължи до 7 октомври. Организатор на събитието е Национален кино център в партньорство с Българска национална телевизия и Българска национална филмотека. В състезанието на тазгодишното издание ще вземат участие общо 42 пълнометражни и късометражни игрални филми от последната година. 16 са новите пълнометражни български филми, които ще се състезават в пълнометражния конкурс.


Сред акцентите тази година е специфичната стратегия Фокус-копродукции. Тя ще показа общо 7 миноритарни български копродукции, заслужили международен триумф. На откриването ще забележим “Уестърн ” на немската режисьорка Валеска Гризебах, който беше в Официалната селекция на фестивала в Кан и ще бъде показан за пръв път пред българска аудитория.

В програмата Фокус-копродукции влизат още:
“Синът на София ” на Елина Псику (награда за най-хубав филм в Трайбека, Ню Йорк) също е премиерно заглавие за България; “6,9 по Рихтер ” на Нае Каранфил; “Белгийският крал ” на Питър Бросенс и Джесика Удуърт; “Реквием за госпожа Й. ” с режисьор Боян Вулетич, сръбското предложение за “Оскар ” за чуждоезичен филм тази година;две късометражни копродукции: “Септември ” и “Колитба ” .
На 01.10 от 19 ч. ще се състои премиерата на цифрово реставрираната версия на драмата “Парчета обич ” на Иван Черкелов.

В рамките на съпътстващата стратегия на “Златна роза ” ще бъдат показани две изложения:

На 30 септемвр и от 17 ч. във фоайето на Фестивален и конгресен център, Варна, се открива изложбата eMOTION на фотографа Темелко Темелков.

В неделя, на 01 октомври от 17 ч. в Градска художествена изложба – Варна, се открива галерия, отдадена на изкуството на оператора Бончо Карастоянов в игралния филм „ Земя ” (1957) на Захарий Жандов.

Петчленно жури с ръководител проф. Божидар Манов и тричленно жури, ръководено от Мартина Вачкова, ще прави оценка филмите в състезанието.

Пълнометражният конкурс на фестивала включва общо 16 нови кино лентата, от които пет мажоритарни копродукции :
“Посоки ” на Стефан Командарев (България, Германия, Македония); “И след това светлина ” на Константин Божанов (България, Белгия, Великобритания); “Радиограмофон ” на Рузие Хасанова (България, Полша); “Воевода ” на Зорница София Попганчева (България, Хърватия); ¾ на Илиян Метев (България, Германия).
Още 5 министър председатели ще забележим на “Златна роза ” 2017
Семейният филм “Лили рибката ” на Ясен Григоров ; “Вездесъщият ” - вторият игрален филм на Илиян Джевелеков “Малко шанс за по-късно ” - дебют за режисьорите Чавдар Живков и Александър Смолянов ; “Моторът ” на Валентин Гошев
“Дъвка за балончета ” на Станислав Тодоров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР