Тази вечер след 18.30 природозащитници организират протест в София срещу

...
Тази вечер след 18.30 природозащитници организират протест в София срещу
Коментари Харесай

Предстои да бъде проучено трасето на втория лифт в Банско

Тази вечер след 18.30 природозащитници провеждат митинг в София против решението на кабинета за зелена светлина за градежа на втори въжен превоз в Банско. Министърът на туризма Николина Ангелкова сподели в Банско, че с днешното решение на Министерския съвет се отваря опция да се подаде капиталово желание от страна на концесионера на Ски зона - Банско за създаване на втори кабинков въжен превоз. Според Ангелкова това е извънредно значимо за развиването на общината. Тя добави, че в това отношение би трябвало да бъдат спазени безусловно всички процедури, свързани с българското и европейското законодателство.

Банско

Това, което следва в този момент, е, че концесионерът би трябвало да внесе капиталово предложение, което да бъде прегледано и утвърдено. От ски зоната в Банско споделиха, че към този момент имат подготвен абстрактен план. Предстои да бъде проучено трасето, след което ще изберат компания, която да построи самия въжен превоз. Казаха, че още идната зима се надяват и ще създадат всичко допустимо да зарадват туристите в Банско.

Министър Ангелкова сподели, че е извънредно удовлетворена от решението на Министерски съвет и че то ще разреши построяването на втори въжен превоз и ще даде опция за по-екологичен достъп в планината през цялата година.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Оттук нататък всичко е в ръцете на локалните и най-много на концесионера, тъй че да продължим да развиваме Банско като туристически зимен център и освен това, ние настоявахме за създаване на втора кабинка, а и превръщането на курорта в целогодишен подобен. Една от главните цели на Министерството на туризма е България на четири сезона.
Все още не е ясно къде тъкмо ще бъде трасето, защото не е показано инвестиционото желание. Ясно, е че то ще се намира на сегашната туристическа зона и може да има до 2% отклоняване.Всички дадоха гаранция, че ще бъдат спазени всички еколгогични правила и нито едно дърво допълнително няма да бъде отрязано.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР