Тази тенденция на увеличаване на лихвите ще бъде осезаема към

...
Тази тенденция на увеличаване на лихвите ще бъде осезаема към
Коментари Харесай

Шефът на БНБ: Очаква се все по-осезаем ръст на лихвите по кредитите и депозитите

" Тази наклонност на увеличение на лихвите ще бъде осезаема към края на тази година и идната. Ще има нарастване както по линия на заемите, по този начин и по линия на депозитите ", уточни той.

 

Разкритикува продължаващата фискална агресия на държавното управление, като тя по думите му не работи за преодоляване на инфлацията. " Точно противоположното. Намаляват се вложенията, усилват се разноските за заплати. т.е., когато имаме такава конструкция на разноските, несъмнено е фактор за увеличение на инфлацията, а не за намаляването ѝ. България се нуждае от дисциплинирана фискална политика ", настоя шефът на Българска народна банка.

Увери, че положението на банковата система е положително, като индикаторите на комерсиалните банки са над междинните за Европейски Съюз.

 

Радев отхвърли рецензиите, че с приемането на еврото се губи националната еднаквост, като напомни, че настоящият валутен ръб е доста рестриктивен и Българска народна банка не може да оперира на свободния пазар.

 

" Не е правилно по няколко линии - първо това, което имаме като паричен режим сега, е в действителност доста рестриктивен, доста безценен паричен режим, в който имаме доста лимитирани принадлежности да действаме. Стана въпрос няколко пъти по отношение на това, което вършим. Ние не можем да дефинираме съществени лихви за задачите на политиката, не може да участваме с интервенции на открития пазар, нещо което Европейската централна банка прави. В момента сме в положението на склуптор, който са му дали единствено чука, само че не и длетото. Това да постигаш същия резултат с чука е доста по-трудно, по-скъпо, хаби се доста материал. Когато сме част от еврозоната, ние ще разполагаме с длетото ", акцентира шефът на Българска народна банка.

Димитър Радев изясни за какво на монетата от две евро ще бъде изписано " Боже, пази България ", когато България влезе в еврозоната, поради което имаше отрицателни мнения във " Facebook ". " Такава е традицията, когато сме възобновили сеченето на монети. Фактически този надпис е бил включен в дизайна на монетите до 1942-1943 година

 

Това е в сходство с най-хубавите обичаи, които имаме в монетосеченето ", посочи той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР