Тази сутрин в около 08:00 ч. българско време китайската стартъп

...
Тази сутрин в около 08:00 ч. българско време китайската стартъп
Коментари Харесай

УСПЕХ: Частната китайска компания ай-Спейс изстреля ракета по суборбитална траектория с CubeSat-и!

Тази заран в към 08:00 ч. българско време китайската стартъп компания ай-Спейс организира изстрелване на своята ракета “Хипербола-1З ”. Полетът бе сбъднат от пустинята Гоби. 

Ракетата е суборбитална и по предварителна информация е съумяла да доближи височина 175 километра – съвсем два пъти по-високо от интернационално приетата граница на Карман, която отбелязва къде свършва атмосферата и къде стартира галактическото пространство. “Хипербола-1З ” също по този начин е развила скорост от 1.6 km/sec. Макар полетът да бе суборбитален, на борда пътуваха три микроспътника от вида CubeSat. Един от тях даже съумя да се завърне на Земята благодарение на парашути. 

Това е следващият огромен триумф за частното предприемачество в Китай. Напомням на читателите, че през месец май компанията УанСпейс изстреля своята първа суборбитална ракета на височина 40 километра, а скоро следва второ изстрелване на ракета от същия вид. Междувременно друга компания ЛандСпейс ще се опита да изстреля спътници в орбита през околните няколко седмици. 

Инфо: Wexin

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР