Тази сутрин в борбата с огъня се включиха два хеликоптера

...
Тази сутрин в борбата с огъня се включиха два хеликоптера
Коментари Харесай

Овладян е големият пожар край Пазарджик

Тази заран в битката с огъня се включиха два хеликоптера от 24 авиационна база Крумово, както и тежка техника на частни компании и на пожарната от София, които направиха просеки и локализираха пламъците. 

Пожарът в иглолистната гора сред пазарджишките села Лесичово и Калугерово е овладян. Към момента заплаха за хората от околните обитаеми места няма. Това сподели министърът на земеделието в оставка Иван Иванов, който дойде на място, с цел да се запознае със обстановката. Той акцентира, че са направени просеки, които ще отделят незасегната от пламъците гора от другата с вилнеещия огън. Иванов благодари на всички, които се включиха в гасенето и добави, че е на мястото, с цел да разбере от какво имат потребност огнеборците, с цел да се преодолее протичащото се, добавя Българска телеграфна агенция.

 

 

Иван Иванов заяви, че през днешния ден е издал заповед, с която се не разрешава обработката на пасища и стърнища с техника до 7 август, като стопаните няма да имат ангажимент към поддръжката им за отбягване на такива събития. Сезонът е извънредно рисков, огромни са жегите и вършим всичко належащо да няма произшествия със запалване на гори, добави министърът. Той разгласи, че пожарът не е отвън надзор, само че поради увеличението напразно има някаква заплаха да се усили площта на пожара. Иванов акцентира, че в случай че има потребност, хeликоптерите още веднъж ще бъдат извикани, само че изрази вяра, че тази нощ всичко ще завърши. Той сподели още, че ще разпореди шефът на горското стопанство да поеме всичко належащо като храна и питиета за огнеборците. Около 100 души работят сега от разнообразни горски стопанства от региона, в случай че е належащо, и още техника ще се пренасочи, добави земеделският министър.

От нощес в гасенето на пламъците вземат участие десетки чиновници на горското, още толкоз на службите по противопожарна защита от Пазарджик и Панагюрище и доста доброволци. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР