Тази сутрин в 10:18 ч. българско време от космодрума на

...
Тази сутрин в 10:18 ч. българско време от космодрума на
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракетата Електрон изведе в космоса 7 спътника и книгата Аз, виртуалният астронавт на Светослав Александров!

Тази заран в 10:18 ч. българско време от космодрума на п-ов Махия в Нова Зеландия излетя американската галактическа ракета “Електрон ”. На борда на ракетата се намираха общо седем спътника.

Шест от тези спътници са основани от частната компания Alba Orbital по стандарта PocketQube и са с размера на куб с борд 5 сантиметра. Платформата-носител на спътниците AlbaPod пренасяше карта памет по поръчка на американската компания Mini-Cubes, на която бяха записани голям брой фотоси на клиенти, илюстрации, както и научно-популярната книга на Светослав Александров “Аз, виртуалният астронавт ”. 

Ето кои спътници по стандарта PocketQube бяха изведени през днешния ден в космоса: 

ATL-1: Унгарски микроспътник за тестване на нови изолационни материали в космоса.

Fossasat-1 и Fossasat-2: Испански интернет спътници

NOOR1A и NOOR1B: Спътници на частната американска компания Stara Space, които ще тестват телекомуникационни технологии в околоземна орбита

SMOG-P: Още един маджарски сателит за измерването на антропогенното електромагнитно замърсяване от космоса.

Освен горепосочените спътници, на “Електрон ” хвърча и още един сателит на японската компания ALE, който ще се опита да сътвори изкуствени метеори. 

Тази авторова фотография също бе качена на картата памет към AlbaPod и съумя да излети в космоса

Днешното изстрелване бе осъществено след повече от седмица забавяне. Първоначално полетът беше плануван за 25-ти ноември, само че заради забавяния в наземната подготовка бе преместен за 28-ми. На този ден обаче, броени минути преди запалването на моторите, бе открит проблем с един от тръбопроводите, зареждащи втората степен с гориво. Проблемът беше достатъчно дребен, с цел да се поправя в границите на един-два дни, само че пък времето на п-ов Махия се скапе и това докара до в допълнение отсрочване. Най най-после през днешния ден, на 6-ти декември, мощните ветрове в района утихнаха и ракетата излетя. 

Изстрелването бе изцяло наред и всички седем спътника бяха въведени в техните целеви орбити. Но може би най-важното от днешната задача е, че Рокет Лаб стартира първичните изследвания по отношение на идната възвращаемост на първата степен на ракетата “Електрон ”. Бяха изпитани новите системи за ориентиране и навигация, новаторските компютърни системи и сензори, системата за ориентировка на първата степен при повторното нахлуване в атмосферата. Според информация от шефа на Рокет Лаб Питър Бек, през днешния ден бяха събрани скъпи данни до самия миг на рухването на степента в океана. “Това е огромна крачка напред към възвръщаемостта! ”, написа той в обществената мрежа Туитър.

Запис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР