Тази сутрин в 10:09 ч. българско време излетя космическа ракета

...
Тази сутрин в 10:09 ч. българско време излетя космическа ракета
Коментари Харесай

Руски кораб Прогрес аварира след изстрелването!

Тази заран в 10:09 ч. българско време излетя галактическа ракета “Союз 2.1А ” с товарен галактически транспортен съд “Прогрес М-27М ”. Корабът трябваше да се скачи с “Международната галактическа станция ” шест часа по-късно.

В началото всичко изглеждаше да е сполучливо, само че скоро след освобождението на кораба от ракетата-носител стана ясно, че е зародил проблем, тъй като на Земята не постъпваше телеметрична информация. По-късно се откри, че единствено две от общо пет от антените за сплотяване “Курс ” са се разгърнали сполучливо.

Освен това се оказа, че параметрите на орбитата на товарния галактически транспортен съд се отличават значително от плануваните. Затова удостоверява и северноамериканската система NORAD. Според специалист, поискал анонимност, перигеят (най-ниската точка на орбитата) е едвам 120-130 километра и в случай че не бъде открита в най-скоро време постоянна връзка и не бъде поправена орбита, корабът “Прогрес М-27М ” може да бъде даже загубен.

Засега обаче публично Роскосмос показва убеденост, че проблемите с постъпващата телеметрична информация на Земята се отстраняват и че корабът може да бъде избавен.

Космическият транспортен съд “Прогрес М-27М ” носи на борда си 2.5 тона потребен товар за жителите на “Международната галактическа станция ”. Освен това по отношение на 70-годишнината от Деня на успеха ракетата беше оборудвана със знаци на успеха и Георгиевска лента. Копие на знамето на успеха и георгиевски ленти пътуват на борда на авариралия галактически транспортен съд.

Непрекъснато идва все нова и нова информация по отношение на положението на кораба. По последни данни причина за аномалията на орбитата е несинхронна работа на мотора на третата степен на ракетата-носител “Союз ”.

Следете уеб страницата за настояща информация по тематиката!

Източници: Интерфакс, Риа Новости, ТАСС

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР