Тази сутрин турската лира поевтинява обратно към рекордните дъна до

...
Тази сутрин турската лира поевтинява обратно към рекордните дъна до
Коментари Харесай

Турската лира поевтиня до ново дъно - каква е причината този път

Тази заран турската лира поевтинява назад към рекордните дъна до към 32,50 лири за щатски $. Причината за това е загубата на партията на Ердоган на локалните избори в редица основни градове на страната. Турката валута поевтиня до момента в който вложителите към момента правят оценка изборните резултати на локалния избор в страната и тяхното отражение върху икономическите вероятности, написа Reuters.

Към 10:00 часа българско време турската валута поевтинява с 0,25% към 32,42 лири за $, доближавайки още веднъж рекордните дъна към 32,42/32,50, достигнати сред 18, 21 и 29 март.
 Януарската инфлация в Турция се форсира до 64,9%
Януарската инфлация в Турция се форсира до 64,9%

Потребителските цени са с най-силен растеж за последните четиринадесет месеца, от ноември 2022 година

Поевтиняването идва, откакто Партията на справедливостта и развиването (ПСР) на президента Реджеп Ердоган претърпя доста проваляне на локалните избори, губейки в огромните градове като Истанбул и Анкара от опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП).
 Снимка 638276
Източник:

Политически анализатори ифинансисти разясняват, че тази загуба може да докара до промени на предприеманите в последните месеци по-ортодоксални стопански политики и и до възможен отвод от политиката на централната банка да покачва лихвите, с цел да овладее инфлацията.

Годишната инфлация в Турция се увеличи през февруари 2024 година до 67,07% - най-високо равнище от ноември 2022 година. За да защитят спестяванията си от инфлацията, доста турски жители се обръщат към златото и други активи, свързани с щатския $, което води до обезценяване на локалната валута.
 Турция избира кметове, само че и посоката, в която ще тръгне
Турция избира кметове, само че и посоката, в която ще тръгне

Какво значи за стопанската система възможна победа на партията на Ердоган в Истанбул
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР