Тази сутрин ракетата-носител “Союз-2.1а с космическия кораб “Союз МС-23 бе

...
Тази сутрин ракетата-носител “Союз-2.1а с космическия кораб “Союз МС-23 бе
Коментари Харесай

Ракетата-носител Союз-2.1а с кораба Союз МС-23 е на стартовата площадка

Тази заран ракетата-носител “Союз-2.1а ” с галактическия транспортен съд “Союз МС-23 ” бе изведена на стартовата площадка на космодрума Байконур за необичаен безпилотен полет, който ще бъде извършен на 24-ти февруари в 02:24 ч. българско време. Целта на задачата е към МКС да бъде свързан нов работещ транспортен съд, който да върне екипажа на разваления транспортен съд “Союз МС-22 ”, състоящ се от космонавтите Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и американския астронавт Франциско Рубио.

Това е подобен сюжет на връщането на екипажа на кораба “Союз 32 ” през 1979 година, състоящ се от Владимир Ляхов и Валерий Рюмин. Заради неуспеха на “Союз 33 ” с космонавтите Николай Рукавишников и Георги Иванов да се скачи с орбиталната станция “Салют 6 ” заради щета на мотор, наземните експерти подозират, че казусът касае и предходния транспортен съд ( “Союз 32 ”). Ето за какво е изстрелян безпилотен транспортен съд “Союз 34 ” с изменен мотор, който да върне Ляхов и Рюмин.

Този път повредата е друга – през месец декември беше открита пробойна на “Союз МС-22 ”, довела до приключване на антифриз от системата за терморегулация на кораба. През януари бе взето решение “Союз МС-23 ” да лети в безпилотен режим.

Но в този момент през февруари бе установена нова пробойна на кораба “Прогрес МС-21 ”. Това докара до съществени разисквания дали стартът “Союз МС-23 ” не може да бъде отсрочен за по-нататък, до момента в който се направи подробен разбор на кораба.

Оказа се обаче, че не може. Космическите кораби “Союз МС-23 ” са еднократни и невъзвръщаеми в същинския смисъл на думата, като поредицата от еднопосочни събития стартират още на космодрума. Когато бе открита повредата на “Прогрес МС-21 ”, “Союз МС-23 ” към този момент бе зареден с гориво и се оказа, че няма по какъв начин горивото да бъде източено – това не е “Крю Драгън ” или “Фалкън 9 ”. Цитирайки информацията от Роскосмос, пред тях е стояла следната алтернатива: или би трябвало да изстрелят “Союз МС-23 ” каквото и да става, или да бракуват кораба и да приготвят идващия “Союз МС-24 ”. Но вторият вид се обвързван с още повече отлагания и осуетяване на графика, тъй че бе взето решение “Союз МС-23 ” да лети.

Ще следим задачата, надявайки се, че този път всичко ще е наред, няма да има пробойни на корпуса и Рубио, Прокопиев и Петелин ще се завърнат сполучливо.

Харесвате ли публикациите на КОСМОС БГ? Подкрепете уеб страницата в EPay, PayPal или Patreon – за повече информация по какъв начин на този линк.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР