Член на Националната гвардия на Тексас стреля над Рио Гранде, рани мексикански гражданин

...
Тази статия е публикувана и докладвана съвместно с Military Times,
Коментари Харесай

Тази статия е публикувана и докладвана съвместно с Military Times, независима новинарска организация, отразяваща въпроси, важни за армията на САЩ. Регистрирайте се за неговия ежедневен бюлетин Early Bird Brief тук.

Член на Националната гвардия на дежурство на границата между Тексас и Мексико в Ел Пасо стреля през Рио Гранде, ранявайки 37-годишен мексиканец в Сиудад Хуарес в събота вечерта, според военния департамент на Тексас и мексиканските новинарски издания.

„В нощта на 26 август член на Националната гвардия, назначен за операция „Самотна звезда“, изстреля оръжие при инцидент, свързан с границата, “, се казва в изявление на говорител на военното ведомство. „Инцидентът се разследва. Повече информация ще бъде предоставена, докато разследването напредва.“

Според El Diario, испански вестник в Хуарес, Дарвин Хосе Гарсия от южния мексикански щат Веракрус е практикувал спорт от мексиканската страна на Рио Гранде около 20:50 ч. Събота, докато група мигранти пресича реката. Гарсия каза, че тогава е чул изстрели и е разбрал, че е бил прострелян в крака, съобщава вестникът.

През декември 2022 г. губернаторът Грег Абът изпрати щатски войници и членове на Националната гвардия в Ел Пасо като част от операция Lone Star, мултимилиардно държавно усилие, стартирано през 2021 г., за възпиране на мигрантите да пресичат Рио Гранде по протежение на 1200-милната граница между Тексас и Мексико.

Военното ведомство не публикува допълнителна информация. Граничният патрул на САЩ, Министерството на обществената безопасност на Тексас и кабинетът на губернатор Грег Абът не отговориха незабавно на имейли от The Texas Tribune и Military Times, търсещи коментар в понеделник.

Стрелбата е станала близо до моста на Америка, който е близо до национален парк от мексиканската страна. Мъжът е бил обслужен от парамедици на мястото на инцидента, транспортиран до болница в Хуарес и по-късно е бил освободен, според La Verdad, новинарско издание в мексиканския граничен град.

Това е вторият път, когато Националната гвардия на Тексас член е застрелял цивилен, докато е бил разгърнат за операция Lone Star, и третият известен случай, когато войник е стрелял с оръжието си, докато е на служба на границата.

На 13 януари, Spc. Анхел Галегос застреля мигранта Рикардо Родригес Нието в рамото близо до Мишън в долината Рио Гранде. Войникът твърди, че случайно е стрелял със служебния си пистолет, докато се бори с Родригес Нието, който отрече да е докосвал Галегос и каза, че изстрелът е бил произведен от кухнята във всекидневната на изоставен дом. Други мигранти, които са станали свидетели на стрелбата, повториха версията на Родригес Нието за събитията, когато бяха интервюирани от Тексаски рейнджъри.

Според документи, предоставени чрез заявка за отворени записи, окръжният прокурор на окръг Идалго отказа да представи случая пред голямо жури, позовавайки се на недостатъчни доказателства и неясна юрисдикция.

Година по-рано, през януари 2022 г., член на тексаската гвардия използва своята карабина M4, за да повреди седан Chrysler 300, управляван от заподозрян контрабандист в Ларедо. Войникът казал на следователите, че е стрелял с пушката си в двигателя на колата, след като шофьорът, който беше арестуван, след като изостави автомобила си, се опита да прегази друг член на тексаската гвардия.

Граничната мрежа за човешки права, El Базираната в Пасо група за правата на имигрантите осъди съботната стрелба, призовавайки Министерството на правосъдието на САЩ да разследва.

„Тук на границата вече не можем да устоим на отприщеното насилие и жестокост и изискваме незабавни действия от нашите федерални и щатски правителства. Достатъчно е“, каза Фернандо Гарсия, изпълнителен директор на групата.

Пълната програма вече е НА ЖИВО за фестивала Texas Tribune 2023, който ще се проведе на 21-23 септември в Остин. Разгледайте програмата, включваща повече от 100 незабравими разговора, идващи на TribFest. Темите на панела включват най-големите състезания през 2024 г. и какво предстои, как се променят големите градове в Тексас и в цялата страна, почтеността на предстоящите избори и много други.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР