Тази статия е част от специалната поредица На училище на

...
Тази статия е част от специалната поредица На училище на
Коментари Харесай

Как създателите на "Телерик Академия" учат децата си на интернет

Тази публикация е част от специфичната поредност " На учебно заведение " на " Детски Дневник ", отдадена на родителските страхове. Попитахме двама от създателите на " Телерик Академия " - Светозар Георгиев и Бойко Яръмов, по какъв начин срещат личните си деца с технологиите и интернет и имат ли терзания, подбудени от това, както и какви са задачите на младежките начинания на академията. До края на септември ще можете да прочетете препоръките на експерти по най-важните тематики за здравето, развиването и сигурността на учениците тук.

На каква възраст решихте да дадете на децата си таблет или преносим компютър и за какво?

С. Г.: На към 2-годишна възраст. Не съм догматичен по тематиката за " екраните " – дали ни харесва, или не, живеем в цифров свят и би трябвало да учим децата си по какъв начин да се оправят с тази действителност. Според мен когато се употребяват за градивни и образователни цели, таблетите и телефоните са трансформират в мощно оръжие за учене и разкриване на света.

Например в моя случай гледането на детски филмчета на британски език оказа помощ доста огромната ми щерка да усвои езика на практика без акцент. Под формата на образователни игри децата могат от доста по-ранна възраст да придобият умения, които идваха доста по-късно, когато аз бях дете.

Б. Я.: Когато щерка ми стана на 6 години. Аз също като Светозар считам, че не можем да вървим против времето. Дигиталните технологии са неотменна част от живота ни. Липсата на допир с тях може да накара детето да се почувства новобранец, защото всички негови връстници към този момент употребяват телефони или таблети. Използвайки интереса на децата към технологиите, можем да ги използваме и като притегателно средство за образование. Балансът се крие в канализирането на вниманието на децата към наличие, което развива тяхното въображение, креативност и мислене, като " направи си самичък " видео уроци или такива, които построяват обещано умеене.

Кога съгласно вас е прекомерно рано за това? Кога е прекомерно късно?

С. Г.: Не мисля, че възрастта е толкоз значима, колкото методът, по който децата употребяват цифровите устройства. Ако родителят намира в това решение да ангажира детето си, с цел да не плаче или да си обезпечи успокоение, то това е доста погрешен метод. Но в случай че се селектират приложенията и наличието, които детето употребява през цифрови устройства, както и тяхното количество, интелектът му може да се развие фрапантно.

Децата до 7- или 8-годишна възраст са естествено програмирани да учат извънредно елементарно. Впоследствие тази дарба понижава. Не би трябвало да се изпуска този миг, с цел да се подтиква детето да учи по всевъзможен метод, в това число и посредством цифрови устройства.

Б. Я.: Според мен моментът идва естествено, когато детето прояви любознание към технологиите и реши да ги опознае като опитва с тях. Не бива да се противопоставяме на този развой, а да го канализираме в вярната посока. Всички се учим непрестанно. Затова считам, че в никакъв случай не е прекомерно късно едно дете или зрял човек да навлезе в света на цифровите технологии.

Учите ли децата си на програмиране?

С. Г.: Все още не. На този стадий наподобява се интересуват повече от изобретателния детайл, в сравнение с от точната, математическа част. Опитвали сме с стратегии за дребни деца, само че за момента не им е забавно.

Б. Я.: Все още не.

Как учите децата си на интернет? Ползвате ли специфичен програмен продукт за наставнически надзор и следене?

С. Г.: Засега не употребявам програмен продукт за наставнически надзор, само че възнамерявам да го направя. Въпреки това нямам доверие, че софтуерът е безспорното решение. Най-добрият метод е да " инсталирате програмен продукт " в съзнанието на своето дете. С други думи, да му обясните кое е вярно и кое не, с цел да може значително то единствено да преценя. Ако това образование отсъства, нито един програмен продукт няма да помогне.

Б. Я.: Обучението става непрекъснато посредством регулярни полемики за интернет и наличното там наличие, изгодите и евентуалните вреди от него.

От позиция на софтуерно решение за наставнически надзор, употребявам Amazon Kindle Fire, защото неговият програмен продукт е подобаващ за деца и разрешава повсеместен надзор върху прекарването, наличието и прекараното на устройството време.

Какви са уроците, които желаете да дадете на децата си?

С. Г.: Аз като родител акцентирам на елементарните човешки полезности. Защото това ни отличава от роботите - страстта, съпричастността, която може да се подтиква, тренира и е значимо да се насърчава от ранна детска възраст. Защото когато човек оказва помощ на другите, а не е егоистично надъхан, той е по-успешен.

Б. Я.: Заради посоката на неизбежното дигитализиране дълго време смятах, че би трябвало да държа детето си настрани от новите технологии, тъй като те ще му се случат по този начин или другояче. По-голямата част от живота му ще е обвързана с технологии – роботи, изкуствен интелект и може би летящи коли. Това, което ме накара да трансформира позицията си, е осъзнаването, че тъкмо с боравенето с технологиите идва опцията децата да се срещнат с нови действителности от живота - един нов канал, който не може да бъде заместен.

" Телерик Академия " към този момент образова деца от първи клас. Ще не престават ли те да вземат участие в програмата в по-горните класове ?

Б. Я.: Децата идват с огромно предпочитание и възторг да учат тук. И получават опция да минат на идващите равнища. Имат и огромно предпочитание, тъй като техни преподаватели са по-големите деца. Голяма част от тях са въодушевени да бъдат и те учители след време. А най-хубавият метод да учиш, е като споделяш знанието. Вярвам, че първият випуск първокласници ще продължи и ще бъде основан този мост.

Каква е задачата при работата с деца?

С. Г.: При детските начинания няма самоцел да се приготвят прецизно и наложително програмисти, а задачата ни е да се разсъни отначало любовта към ученето. Ученето и ходенето на учебно заведение. Защото като приказваме за специалностите на бъдещето, е несъмнено едно: детето би трябвало да се учи супер бързо и супер доста. В противоположен случай и в случай че гледа единствено риалити шоу по малкия екран, ще бъде роботизирано, т.е. роботите ще му вземат специалността. Това към този момент се случва с плашещи темпове. Това, на което можем да научим децата, е не да стават програмисти, тъй като в бъдеще време те може и да не са нужни, а да желаят да учат.

И в случай че цифровите технологии се учат около игрите, децата се учат и на доста други неща: да работят в екип, да се оправят дружно, да вземат решение сложни задания.

Б. Я.: Ключови за мен са три неща: любознанието, творчеството и средата. Важно е да научим децата да бъдат любопитни, да се самоподготвят, да търсят информация. Как можем да подтикваме любознанието им? Например с игри и роботика - основаването на нещо физическо. Има и една друга сфера: роботиката, основаването на нещо физически. За да не си роботизиран, основно е да се подтиква творчеството. Защото един робот не може да смени скоро изобретателния съставен елемент - способността да разсъждава и търси. Важно е на децата се даде вярната среда, да бъдат подтиквани да опитват, да им бъде разрешено да бъркат.

Каква би трябвало да е ролята на страната и да има ли такава в план като академията?

Б. Я.: Според мен действителността в цифровите технологии е извънредно динамична, с цел да може да чакаме комплексната конструкция в областта на образованието и тя да е постоянно огледало, приспособена и следяща потребностите на бизнеса. Няма по какъв начин да стане скоро. Но има един фундаментален сет от знания, похвати и правила, върху които може да се подчертава в просветителния развой в учебните заведения.

Например един програмен език се базира на математика, на логичност, на причинно-следствени връзки. Ако главното обучение подчертава върху тези фундаментални правила, които са използвани в цифровите технологии, организация като нашата ще може да направи акомодации върху тази основа. И тогава мостът сред учене и професионална реализация става доста по-кратък, по-тематичен и настоящ. За мен това е най-хубавата симбиоза и най-добре би било просветителните институции да се отворят за основаването на този пиедестал. Където е належащо, ние ще оказваме помощ.

С началото на образователната 2017-2018 година следва новият сезон на младежките начинания на " Телерик Академия ". В 11 града в България стартират 36 групи по програмиране за деца от 4 до 7 клас. Само в София ще бъдат признати над 240 възпитаници, които за първи път ще се допрян до спортното програмиране и създаването на игри.

Успоредно с това ще бъдат проведени образования по програмиране с езика Java, ориентирани към гимназиалните възпитаници. Те са част от " Училищна Телерик Академия " и ще се организират всеки месец в границите на 3 поредни дни в трейнинг центъра на академията в София. Участието и в двете начинания е гратис. Необходимо е кандидатстване, което за София ще стартира на 13 септември, както и сполучливо прекосяване на входен изпит.

Всичко, което би трябвало да знаете за: На учебно заведение 2017 (26)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР