Тази снсимка с осеяното с трупове на кучета шосе обикаля

...
Тази снсимка с осеяното с трупове на кучета шосе обикаля
Коментари Харесай

Пътят към морето


Тази снсимка с осеяното с трупове на кучета шосе обикаля света към този момент 41 години. По-младите генерации, реагират взривоопасно, когато се сблъскат с отвратителната действителност. Скептиците, които не помнят времената, когато хората просто избиваха ненужните си домашни любимци, афишират тази фотография за фалшив. На фотографията е пътят Magny-Cours, който води до известен морски курорт във Франция. 140 натрупа на кучета са подредени в злокобна комбинация върху асфалтовата настилка. Тези животни са евтанизирани в Société Protectrice des Animaux (SPA, Общество за отбрана на животните) през 1980 година
От тогава до през днешния ден всяко лято хората си спомнят фотографията с мъртвите животни. Тя е оповестена за първи път в списание Paris Match през юли 1980 година Обикновено по това време французите всеобщо отиват на отмора. В тези безчовечен времена, е било процедура - в случай че нямаш на кого и къде да оставиш домашния си любим, когато тръгваш за отмора - даваш го на специфичните служби за евтанизиране...Автор на документалния кадър е Мануел Литран. Снимката " Пътят към морето " се трансформира в химн на човешката свирепост и постоянно увещание, че ние сме виновни за тези, които сме опитомили.
Ето какво си спомня самият Литран: „ Paris Match взема решение да да опише на читателите си за пика в всеобщото занемаряване на домашни любимци и да хвърли светлина върху тяхната ориста. Във Франция това се случваше всяко лято, по време на ваканциите и отпуските - спомня си фотографът. Свързахме се със SPA и те дадоха отговор неотложно. Служители на обществото за отбрана на животните потвърдиха, до 1980 година във Франция от дълго време съществува злокобна наклонност да се хвърлят евтаназирани (или към момента живи) кучета в профил на пътя - пътя към морето, към слънцето, към почивката. ”
Хора, които още си спомнят тези времена, настояват, че се е стигнало до тази покруса, тъй като приютите са били препълнени с изоставени домашни любимци и просто е нямало никакво физическо място, където да бъдат настанени бедните животинки. Така изяснява Литран всеобщото евтаназиране на изгубилите притежателите си и вярата в индивида четириноги.За да притегли публичното внимание към зверствата, Pari Match взема решение да направи фотосесия. „ Наехме два хладилни камиона за превозване на телата на 140 изоставени кучета, които SPA беше събрала единствено за два дни. Като поставихме всички тези небогати животни на пътя, се задушихме от вонята “, спомня си фотографът Литран. Някои от кучетата са били напълно млади, други към момента са били с нашийник с камбанка или медальон с името и адреса на стопанина си.По това време списанието Paris Match е с огромен тираж и се употребява със международна популярност. След обявата доста американци звъняли в редакцията и питали дали животните на фотографията не са плюшени. Били шокирани, когато им споделили, че това е достоверен кадър, оповестен без никаква интервенция. По гледище на Брижит Бардо фотосите са увеличени и изложени в парижкото метро.Десетилетия по-късно Мануел Литран приветства постепенните промени в съзнанието на хората: SPA трансформирало устава си и в този момент не разрешава всеобщата евтаназия на животни. В днешно време се убиват единствено „ животни, считани за рискови “ или страдащи от неизлечими заболявания. Обществото обаче пресмята, че притежателите изоставят към 100 хиляди домашни любимци всяка година. Според френското законодателство сходно действие се санкционира с две години затвор и санкция от 30 хиляди евро.
Тук можете да видите фотографията на Литран в цвят. 41 години след обявата авторските права още са непокътнати.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР