Тази седмица Венеция ще започне да таксува туристи за еднодневни

...
Тази седмица Венеция ще започне да таксува туристи за еднодневни
Коментари Харесай

Венеция въвежда еднодневни билети за първи път в историята

Тази седмица Венеция ще стартира да таксува туристи за еднодневни визити в града. Първа историческа стъпка, целяща да понижи натиска върху италианския град, който се задъхва под тежестта на всеобщия туризъм.

На 25 април - формален празник в Италия - за първи път еднодневните гости ще би трябвало да си купят билет от 5 евро, който ще бъде следен от инспектори, извършващи инспекции на основни места в обекта на международното завещание на ЮНЕСКО.

Венеция е една от най-популярните туристически дестинации в света, като през 2022 година в историческия център са пренощували 3,2 млн. гости, съобщи Агенция Франс Прес.

Десетки хиляди други се вливат в тесните улички на града денем, постоянно от круизни кораби, с цел да прегледат забележителности, измежду които площад " Свети Марко " и моста Риалто.

Целта на билетите е да се убедят туристите да идват в по-спокойни интервали.

Първоначално билети ще се изискват единствено за 29 натоварени дни през 2024 година, най-вече през уикендите от май до юли.

Схемата обаче се следи от близко, защото туристическите дестинации по света се борят с възходящия брой гости, които подтикват локалната стопанска система, само че рискуват да претоварят общностите и да увредят нежните екосистеми и исторически обекти.

В Испания, втората най-посещавана страна в света след Франция, десетки хиляди хора стачкуваха на 20 април на Канарските острови, с цел да изискат ограничение на броя на посетителите на архипелага.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро дефинира схемата на града като " опит, който се прави за първи път в света ".

" Целта ни е да създадем Венеция по-привлекателна за живеене ", сподели той по-рано месеца.

Предупреждение на ЮНЕСКО

Венеция, ситуирана на повече от 100 дребни острова и островчета в Североизточна Италия, е считана за един от най-красивите градове в света.

През 1987 година културният орган на Организация на обединените нации ЮНЕСКО включва града и неговата лагуна в листата на международното културно завещание, като го показва като " извънреден архитектурен шедьовър ".

Миналата година обаче ЮНЕСКО заплаши да включи Венеция в листата на застрашеното културно завещание, като се базира на всеобщия туризъм, а също и на повишението на равнището на водата, дължащо се на изменението на климата.

Венеция избегна този срам единствено откакто локалните управляващи одобриха новата система за продажба на билети.

Идеята се обсъждаше от дълго време, само че неведнъж се отлагаше заради опасения, че ще понижи съществено приходите от туристи и ще заплаши свободата на придвижване.

По време на дебатите по проекта през септември предходната година съветниците от опозицията дефинираха мярката като прибързана отстъпка пред ЮНЕСКО, която няма да има никакво влияние.

" Петдесет евро можеха да създадат нещо ", сподели един от тях, Джанфранко Бетин.

През 2021 година Венеция към този момент наложи възбрана на големите круизни кораби, от които всекидневно излизат хиляди еднодневни туристи, като ги пренасочи към по-отдалечено индустриално пристанище.

Тя вкара и налог за посетителите, които пренощуват.

Без опашки

Кметът на Венеция даде обещание, че новата система ще бъде наложена с лекост, с " доста мек надзор " и " без опашки ", като отхвърли спекулациите, че градът ще конфигурира бариери или турникети по улиците.

Контрольорите ще бъдат ситуирани на основните входове на града и към тях, по-специално на гара Санта Лучия, и ще правят неочаквани инспекции на посетителите.

Туристите, които нямат билет, ще бъдат поканени да си закупят подобен при идването си благодарение на локални оператори.

Те обаче могат да бъдат застрашени от санкции в размер от 50 до 300 евро.

Таксата за достъп до Венеция " е ориентирана единствено към дневните туристи, които влизат в остарелия град сред 8:30 и 16:00 ч. Сред освободените от таксуване са туристите, отседнали в хотели, малолетните под 14 години и хората с увреждания.

Засега няма таван на броя на билетите - изтеглени под формата на QR код от уеб страницата (https://cda.ve.it/en/), които се раздават всеки ден.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР