Тази седмица в социалните мрежи се появи дис трак (от

...
Тази седмица в социалните мрежи се появи дис трак (от
Коментари Харесай

Фалшив дис трак нагнети напрежението между Кендрик Ламар и Дрейк

Тази седмица в обществените мрежи се появи дис трак (от англ. Diss track, ария, чиято съществена цел е да омаловажи или обиди различен човек или група - бел.ред.), в който звучат вокалите на рапъра Кендрик Ламар, което докара до ескалация на разногласието сред него и Обри Дрейк Греъм.


След това се появи 23-годишен музикант, подвизаващ се под псевдонима Sly the Rapper, потвърждавайки, че той стои зад известната ария, която е озаглавена просто " Freestyle ". И познайте какво? Песента е основана от изкуствен интелект (ИИ). Това е впечатляващо, тъй като технологията заблуди милиони хора.

" Мислех, че хората ще схванат, че е ИИ ", изясни Слай пред Complex. " Въпреки че звучеше действително, като остаряла версия на Кендрик Ламар, стилът е някак стар. Мислех, че това ще ме издаде, само че явно не беше по този начин ", добави той.

Използването на изкуствен интелект в музикалната промишленост провокира развълнуван спор по отношение на авторското право, музикалното пиратство и правата на музикантите.

Новината идва, откакто предходната година ария, в която се употребяват вокали, генерирани от изкуствен интелект, имитиращи Дрейк и Абел Маконен " The Weeknd " Тесфайе, стана вирусна. Разгневена от триумфа на песента, звукозаписната компания Universal Music Group принуди Spotify, Apple Music и други музикални стриймъри да я смъкват.

Най-новата ария, генерирана от изкуствен интелект, внася доста комплициране в така и така комплицирани спор сред Ламар и Дрейк. Последният публично пусна студийната версия на " Push Us ", в която се прицели против Ламар.

Слай съобщи пред Complex, че за последната си ария е употребявал програмен продукт с изкуствен интелект, наименуван Jammable - прочут преди като Voicify AI, който разрешава на потребителите да основават кавъри " за секунди ". Бързо търсене на уеб страницата на компанията разкрива няколко предоставени от потребителите модели на ИИ, които могат да се употребяват за подражаване на вокалите на Ламар.

Дори YouTube се включи в тренда с нова функционалност, наречена " Dream Features ", която е предопределена да разреши на потребителите да основават песни, генерирани от AI, като употребяват лицензирани гласове на известни реализатори, в това число Деми Ловато, Джон Леджънд и Трой Сиван.

Въпреки първичния песимизъм във връзка с изказванията на Слай, рапърът даде на Complex доказателства под формата на видеоклипове и аудиоклипове с времеви маркери, в това число обособени аудиозаписи.

Музикантът обаче изпитва смесени усеща, когато става въпрос за технологията.

" Много хора се опасяват от изкуствения разсъдък, и то с право ", съобщи той пред Complex. " Разбирам от кое място идва страхът, само че ИИ не е толкоз напреднал, колкото хората си мислят, че е. "

" Има доста неща, които ИИ не може да прави ", добави Слай. " Той към момента не може да имитира каданси. Той не може да имитира страсти. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР