Трюдо, изправен пред студената реалност след самотна седмица на световната сцена

...
Тази седмица в Ню Йорк, докато слушаше въпросите на репортери,
Коментари Харесай

Тази седмица в Ню Йорк, докато слушаше въпросите на репортери, надеждната усмивка на канадския премиер Джъстин Трюдо започна да избледнява .

Не е изненадващо, че почти всички въпроси бяха за Индия и шокиращото обвинение, направено от г-н Трюдо по-рано през седмицата: имаше достоверни доказателства, че индийското правителство е участвало в извънсъдебно убийство на канадски гражданин на канадска земя, сикхски активист, когото Индия обвини в тероризъм.

Делхи отрече да има нещо общо с убийството.

Говорейки бавно, внимателно, министър-председателят се придържаше твърдо към изказванията си. „Ние не искаме да провокираме или създаваме проблеми“, каза той. „Ние се застъпваме за реда, основан на правила.“

Но къде, попитаха няколко репортери, бяха съюзниците на Канада? „Дотук във времето“, каза един журналист на г-н Трюдо, „вие изглежда сте сам“.

Поне в очите на обществеността г-н Трюдо изглеждаше оставен до голяма степен сам, докато се изправя един срещу друг с Индия, една от най-бързите в света- развиващи се икономики, с население 35 пъти по-голямо от това на Канада.

В дните, откакто министър-председателят направи взривоопасното изявление, неговите съюзници в разузнавателния алианс „Петте очи“ предоставиха привидно шаблонни публични изявления, като всички останаха далеч от пълните опора на гърлото.

Външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли каза, че страната му приема „много сериозно нещата, които Канада казва“. Използвайки почти идентичен език, Австралия заяви, че е „дълбоко загрижена“ от обвиненията.

Но може би най-оглушителното мълчание дойде от южния съсед на Канада, Съединените щати. Двете страни са близки съюзници, но САЩ не се изказаха гневно от името на Канада.

Когато президентът Джо Байдън публично повдигна въпроса за Индия тази седмица, докато говори в ООН, не беше за да осъди, а за да похвали страната за това, че помогна за установяването на нов икономически път.

Съветникът по националната сигурност на г-н Байдън Джейк Съливан по-късно отрече, че има „клин“ между САЩ и техния съсед, като каза, че Канада е била внимателно консултирана. Но други публични изявления бяха хладни, повече кимвания към „дълбока загриженост“, съчетани с утвърждения за нарастващото значение на Индия за западния свят.

Неразкрито убийство в Канада подхранва разногласия с Индия Как връзките между Индия и Канада се превърнаха в обществена вражда

Проблемът за Канада, казаха експерти пред BBC, е, че нейните интереси в момента бледа в сравнение с огромното стратегическо значение на Индия.

"Съединените щати, Обединеното кралство и всички тези западни и индо-тихоокеански съюзници изградиха стратегия, която до голяма степен се фокусира върху Индия, за да бъде опора и противотежест в Китай. Това е нещо, което те не могат да си позволят да изхвърлят през прозореца", каза Ксавие Делгадо, изследовател в Канадския институт на Wilson Center.

"Фактът това, че не са излезли и не са се втурнали да защитават Канада, е показателно за геополитическата реалност“.

Говорейки с канадската мрежа CTV, посланикът на САЩ в Канада Дейвид Коен потвърди съобщенията, че партньорите от Петте очи са споделили разузнавателна информация по въпроса. Но по отношение на доклад, че същите тези съюзници са отхвърлили призива на Канада за публично осъждане на убийството, той каза само, че "няма навик да коментира частни дипломатически разговори".

Все пак относителната тишина може също да е показателна за недостатъците на Канада на световната сцена - надежден западен съюзник, но не и глобална сила сама по себе си.< /p>

"Това е момент на слабост", каза Кристофър Сандс, директор на Канадския институт.

"В момента виждаме момент на твърда сила. Това не е средата, в която Канада блести", каза той. „Решаващото нещо е цялата сила, власт и пари, които Канада няма.

Малцина извън Индия се противопоставиха на решението на г-н Трюдо да разкрие публично обвиненията, които, ако са верни, биха се равнявали на политическо убийство на канадска земя от ръцете на другарска демокрация. Но тази етика може да не е достатъчна, за да промени глобалните насрещни ветрове.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР