Тази седмица у нас отбелязахме 20 години членство в НАТО.

...
Тази седмица у нас отбелязахме 20 години членство в НАТО.
Коментари Харесай

Истинали е, че Западът и НАТО предизвикаха войната в Украйна?

Тази седмица у нас отбелязахме 20 години участие в НАТО. А от революцията на Майдана през 2014, Кремъл популяризира разказа, че Западът " заговорничи " с Украйна за разширението на военната инфраструктура на Алианса.

Тази седмица в рубриката " Истина ли е, че " Цвети Петрунова ревизира обстоятелствата към тези изказвания.
Миролюбива Русия и подчинена на Съединени американски щати Европа по пътя към Трета международна война. След разпадането на Съветския съюз, 14 източноевропейски страни се причислиха към НАТО, четири от които граничеха с Русия.

Украйна изиска да се причисли посредством Плана за деяние през 2008 година

Алиансът е поръчител за сигурността на над 1 милиард души, съобщи министър председателят в оставка

“Обвинението, че разширението на НАТО е в основата на съветската инвазия в Украйна няма нищо общо с обстоятелствата. Ако се върнем през 1997 година, даже преди поканата на НАТО Холандия, Полша и Чехия да се включат в Алианса, към този момент съществуваше обстойно съглашение за реализиране на специфични връзки сред НАТО и Русия и в това съглашение ясно беше разказано по какъв начин се обезпечава сигурността на Русия - едно от изискванията беше да не се слагат атомни оръдия на територията на страните граничещи с Русия, а и на всички страни които след 1997 година подписваха контракта за присъединение и това беше по този начин до 2014 година “, разяснява Стивън Пфайфър – дипломат на Съединени американски щати в Украйна.

„ Тогава съглашението се промени, тъй като Русия употребява военна мощ за присъединението на Крим към територията си - още един исторически факт. Когато през май 2002 година Владимир Путин се срещна с тогавашния украински президент Леонид Кучман на публично изказване, той увери, че това дали Украйна ще се причисли, са връзки, в които Русия няма да се бърка “, показва още той.

Той е първият народен боен представител на България в основната квартира на НАТО в Брюксел

„ Да, през 2004 година балтийските страни се причислиха, както Норвегия и Полша, само че до 2021-2022 година нито една страна, директно засягаща границите на Русия, не е станала част от НАТО. Както и до този интервал в никакъв случай не е имало прилепяне от страна на НАТО за присъединение на Украйна в Алианса. Междувременно три месеца след началото на войната стартира процеса за присъединението на Финландия и Швеция, само че Путин още веднъж не реагира толкоз остро. Затова за мен е същински мъчно да схвана за какво Русия продължава да употребява НАТО като съществена опасност и причина за дейностите си “, показва Пфайфър.

Йордан Божилов е някогашен заместник-министър на защитата и ръководител на Софийския конгрес за сигурност. Посочва, че постоянно Русия употребява разширението на НАТО като една от главните аргументи за войната.

„ Режимът на Путин от години се пробва да завзема територии, дано си напомним, че войната в Украйна не е единствената сходна случка на Русия. През 2008 г, беше завзета част от територията на самостоятелна Грузия. Русия поддържа войски в Преднестровието, това е част от територията на Молдова. 2014 година бяха завзети елементи от Украинска територии и Крим и от 2022 година Русия стартира пълномащабна война против Украйна, за завземане на Украйна и определяне на марионетно държавно управление - или най-малко това е, което знаем от изявленията на съветски публични лица “, показва Йордан Божилов.

Твърдението е основано на разбор на Института за проучване на война

„ Според всички интернационалните договорености, в това число документите, които бяха в основата на европейския мир и сигурност след края на Втората международна война всяка една страна може да взема решение по какъв начин да се развива, в какъв съюз да членува, по какъв път да поеме, това вземат решение нейните хора “, разяснява още той.

„ Разширяването на НАТО беше решение на страните, които се причислиха, и надлежно решение на старите страни членки да одобряват новите “, добавя някогашния заместник-министър на защитата.

Разследващият публицист Петър Дикинсон написа редица публикации свързани с същинските аргументи за нашествието на Русия в Украйна.

„ Присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО  от началото на войната е явен образец за това, че границите на Алианса с  Русия се усилват по една причина и тя е, че граничещите страни се опасяват от империализма на Кремъл, търсят обща сигурност и непрекъсната отбрана, а НАТО им предлага тъкмо това. Така, че в действителност е тъкмо противоположното на това, което популяризира Русия - НАТО не е нападателна стъпка против решенията на Руската федерация, а е защитна реакция от страна на прилежащите страни “, показва Дикинсон.

Ако Съединени американски щати изпратят войски в Украйна, това ще се смята за забележителна ескалация на войната, предизвести съветският президент

„ Ако погледнем геополитическата обстановка през последните двайсет години, доста по-лесно е да се упреква Запада за всичко, което се случва. Западът е отговорен за споровете в Близкия изток, Западът има мощ. От другата стана стои Русия и доста постоянно не разбираме какво стимулира Русия да популяризира редица легенди и разкази. Но не би трябвало да забравяме, че Русия е империя, която се стреми да върне териториите си, изгубени след 1991.  Именно тази липса на схващане за съветския империализъм е в основата на това да не разбираме какъв брой окуражена е Русия в желанието си да завземе напълно Украйна “, разяснява още журналистът.

Друг постоянно срещан разказ, обвързван с облика на Руската федерация, е нейният миролюбив темперамент.

Професорът по политология в университета Темпъл в Токио - Кен Московиц, строго осъжда тези изказвания в анализите си.

Чешкото посолство в София означи с галерия 25-ата годишнина от влизането на Чехия в Алианса

„ Русия е всичко друго, само че не и миролюбива страна. Путин се стреми да разделя и владее, в името на концепцията за Руска империя. Със сигурност Запада и НАТО поддържаха с оптимални усиля Украйна при нашествието на Русия преди повече от две години. Байдън доста добре знаеше, че тази поддръжка може да докара до още по-голяма ескалация на ситуацията, до разгръщане на войната освен в прилежащи страни като Полша и Унгария, само че и в Западна Европа. Особено посредством атомните оръдия на Русия, тъй че Западът и НАТО доста осъзнато и умерено започнаха да поддържат Украйна - с напасващите военни дейности тази военна помощ за Украйна, несъмнено, се усилваше. Не мисля, че Съединени американски щати се отнася меко с Русия, нито пък Европа. Но е реалност, че не се чака неотдавнашен завършек на войната “, разяснява Московиц.

Мила Серафимова е дълготраен учител по спешна връзка в Софийския университет. За нея информационните акции на организации като НАТО би трябвало да одобряват напълно нов метод на разпространяване.  

„ Ако Доналд Тръмп завоюва изборите в Съединени американски щати, мощно се надявам Русия да не усъвършенства връзките си със Запада. Още при предходния мандат на Тръмп забелязахме доста добра връзка сред него и Путин, по тази причина и се чака Тръмп да забрани военните помощи от Съединени американски щати към Украйна. И също по този начин съгласно мен Кремъл ще види в успеха на Тръмп опасност за бъдещото присъединяване на Щатите в НАТО. Така може би до 2026 година Тръмп ще изключи Съединени американски щати от Алианса или ще остане в него, само че без осъществяването на член 4-ти и 5-и от контракта, което може да бъде освен неприятен излаз за Европа, само че и за Америка. Така, че връзката на Путин с Тръмп ще бъде опция за отслабването на НАТО и определяне на ползите на Кремъл на територията на Европа “, разяснява Стивън Пфайфър.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР