Тази седмица противоречивата румънска сенаторка Диана Шошоака на практика обяви

...
Тази седмица противоречивата румънска сенаторка Диана Шошоака на практика обяви
Коментари Харесай

Румънска сенаторка по стъпките на Путин: Иска страната й да анексира територии на Украйна

Тази седмица спорната румънска сенаторка Диана Шошоака на процедура разгласи война на прилежаща Украйна. Тя внесе в Народното събрание законопроект, който планува денонсиране на Договора за добросъседство и съдействие сред Румъния и Украйна, утвърден със закон през 1997 година, и анексиране на територии в Украйна, които са принадлежали на Румъния в интервала сред двете международни войни.

В член 3 от плана за изменение на закона от 1997 година Шошоака написа: " Румъния анексира историческите територии, които са ѝ принадлежали, а точно Северна Буковина, Херца, Буджак (Кахул, Болград, Исмаил), историческата област Марамуреш и Змийския остров ".

Процес на връщане на тези земи на Румъния би бил вероятен единствено посредством оповестяване на война, означиха румънски медии.

" Шошоака - по стъпките на нарушителя Путин. Иска да анексира територии на Украйна ", разяснява в заглавие в. " Зиарул де Яш " - водещото издание за района на Североизточна Румъния.

" Шошоака " удари " още веднъж: желае Румъния да нахлуе в Украйна ", показва в заглавие и новинарският уебсайт " БизБрашов ", който отбелязва, че сенаторката " е добър другар на съветския дипломат в Букурещ и откликва на поканите му всякога ".

" Законодателната самодейност на Шошоака е в унисон с формалния дискурс на Москва, която от началото на войната се пробва да убеди интернационалното мнение, че и други прилежащи на Украйна страни биха желали да стартират спор с нея, с цел да си върнат териториите, които в миналото са били техни ", написа " БизБрашов ".

Румънската редакция на Радио Франс ентернасионал уточни, че с самодейността си Шошоака обществено поддържа изявлението на някогашния съветски президент Дмитрий Медведев, който предишното лято съобщи, че Румъния би желала да анексира територии в Украйна.

Коя е сенатор Шошоака?

Диана Йованович Шошоака е родена на 13 ноември 1975 година в Букурещ. По специалност е юрист. Става известна по време на пандемията от КОВИД-19 с послания във Facebook срещу ограничаващите ограничения. Партията, от чиито листи Шошоака влезе в Народното събрание за първи път през 2020 година - Алианс за единение на румънците (AUR), провежда десетки манифестации против противоепидемичните ограничения, имунизацията и носенето на защитни маски. Шошоака също по този начин поддържа излизане на Румъния от Европейски Съюз и поддържа антиимиграционна изразителност, в центъра на която е роденият в Сирия румънски доктор Раед Арафат - индивидът, основал Службата за незабавна мобилна здравна помощ в Румъния (SMURD).

През 2021 година Диана Шошоака бе изключена от парламентарната група на AUR поради това, че не следва тактиката на партията и остана в Народното събрание като самостоятелна.

През декември 2021 година Шошоака закупи популярност и отвън границите на Румъния, изключително в Италия, откакто италианският ефирен канал Rai 1 я упрекна в похищение на журналистката Лучия Горачи по време на изявление на тематика коронавирусната пандемия. Случаят с журналистката е изпълнен с спорни изказвания на участниците в него, само че е реалност това, че италианката бе задържана по обвинявания в кражба и посягане, отправени от сенаторката. В последна сметка репортерката бе освободена след намесата на италианското посолство в Румъния.

В румънските медии Шошоака постоянно е подложена на критика за връзките си с Русия. Според съветската медия " Спутник " Диана Шошоака е " политикът на 2021 година в Румъния ".

През март 2022 година, в разгара на съветската инвазия в Украйна, Шошоака и още трима народни представители се срещнаха с съветския дипломат в Букурещ Валерий Кузмин, с цел да обсъдят " позицията на неутралитет на Румъния " във военния спор. Групата румънски народни представители не са имали утвърждение от управлението на Народното събрание за сходна самодейност, означиха тогава румънските медии. Последното посещаване на Шошоака в посолството на Русия в Букурещ бе във връзка празнуване на триумфите на " специфичната военна интервенция в Украйна ", напомнят медиите в Букурещ.

След изключването си от Алианс за единение на румънците Диана Шошоака се причисли към новата националистическа партия SOS Romania, която не е показана в Народното събрание.

Шошоака - опасност за националната сигурност на Украйна

Министерството на външните работи на Украйна уверено осъди опита за слагане под подозрение на териториалната целокупност на страната и инициира налагането на наказания против сенатор Диана Шошоака, разгласи през вчерашния ден представителят на украинското Министерство на външните работи Олег Николенко. Той добави, че Министерство на външните работи на Украйна инициира налагането на наказания на Шошоака като лице, което основава опасност за националната сигурност.

" Класически образец от методическия указател на съветския реваншизъм. Остро осъждаме опита да се сложи под въпрос териториалната целокупност на Украйна, да се подкопае духът на добросъседство сред Украйна и Румъния ", написа във Facebook представителят на украинското Министерство на външните работи.

Сенаторката реагира неотложно с изказване от новата си партия SOS Romania:

" С тази долна офанзива против мен Украйна потвърждава характера си на оскърбителна и фашистка страна. С тази опасност, която Украйна насочва против мен, аз в действителност ставам солидарна с румънското малцинство в Украйна, което също е третирано от Киев като опасност за украинската страна, заради което е систематично и програмно ликвидирано в развой на етническо пречистване и насилствена украинизация, напомнящ на нацистка Германия ", съобщи Диана Шошоака.

" Как може Украйна да си разреши да заплашва сенатор от румънската страна поради законодателно предложение? Откога Украйна взема решение какво се случва в румънския парламент? Да не би Румъния да е страна, окупирана от Украйна, и ние да не сме разбрали? Да, правилно е, че Украйна е окупатор на румънски територии, за чието връщане към родината се боря, само че от кой момент Киев има право на несъгласие върху политиката на Румъния? ", попита румънската сенаторка в реакция, представена в локалните медии.

По думите й " тази украинска опасност демонстрира желанието на Украйна да ликвидира физически тези, които се опълчват на нацистката политика на Киев ".

Според нея Украйна няма исторически причини да окупира румънските територии, които в този момент са част от нейната територия. Тя декларира, че " фашисткото държание на киевската хунта " не я плаши и ще се бори до дъно за връщането на румънските земи, окупирани от Украйна, и против етническото пречистване на румънското население там.

Шошоака желае да бъде върната културната еднаквост, обичаи, традиции и вяра на румънското население на територии, които през днешния ден се намират в Украйна, и което, по думите й, наброява към един милион души, дружно със смесените фамилии.

Разногласия сред Букурещ и Киев

В предишното Румъния е имала различия с Украйна - за установяване на границите в Черно море, за статута на Змийския остров, за преподаването на румънски език в страната и други. Към днешна дата двете страни имат спор по отношение на увеличението на дълбочината на дунавския плавателен канал Бъйстрое, което съгласно Букурещ заплашва екосистемата в Делтата на Дунав. Въпреки това Румъния е измежду най-активните поддръжници на Украйна след съветската инвазия от 24 февруари 2022 година

На 24 февруари тази година румънският парламент се събра на особено съвещание на двете камари, с цел да одобри декларация в поддръжка на Украйна във връзка една година от началото на войната. Диана Шошоака излезе на трибуната и насочи обвинявания в " държавна измяна ". В речта си Шошоака съобщи, че всички дейности в Букурещ демонстрират, че " Румъния се е трансформирала в спектакъл на военни дейности ", а " румънците ще станат пушечно месо ". Председателят на съвещанието прекъсна микрофона й.

Абсурдно предложение

" Госпожа Шошоака пробва да предизвика проруски и антиукраински, антизападни реакции ", разяснява политилогът Кристиян Първулеску законодателната самодейност на сенаторката. Експертът дефинира законодателното предложение като " неуместно ".

" Това е неуместно предложение, то е направено единствено с цел да предизвика неуместни полемики. Румъния има контракт, който е допустимо най-справедлив, и няма смисъл да се разискват нелепости, препоръчани от хора, които инцидентно са попаднали в Народното събрание и които би трябвало да го изоставен допустимо най-скоро ", разяснява политологът за в. " Адевърул ".

Първулеску уточни, че Украйна не е окупирала румънски територии, те в действителност са били окупирани от Съветския съюз.

" Украйна не е окупирала румънски територии, румънските територии са били окупирани от Съветския съюз ", сподели политологът. По думите му " проруски настроените хора, които влязоха в румънския парламент чрез позициите си против рестрикциите по време на пандемията против КОВИД-19, единствено заплашват имиджа на Румъния ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР