Тази седмица беше съобщено, че лекари в Канада са извършили

...
Тази седмица беше съобщено, че лекари в Канада са извършили
Коментари Харесай

Канадски лекари въвеждат новаторско лечение на мозъчен тумор

Тази седмица беше обявено, че лекари в Канада са направили първата в света химиотерапия на неоперабилен мозъчен израстък на дете благодарение на ултразвук, съобщи Анадолската организация.

Надеждата е, че процедурата, осъществена по време на клинично изпитване в болничното заведение " SickKids " в Торонто и здравния теоретичен център " Сънибрук ", ще докара до по-добро лекуване на мозъчни тумори в финален етап при децата.

Проблемът при лекуването на мозъчните тумори е така наречен кръвно-мозъчна преграда - защитна мрежа от кафези, която може да попречи на лекарите да доближат и да лекуват области в мозъка, настояват лекарите.

При първата здравна интервенция лекарите употребяват фокусирана ултразвукова технология , с цел да отворят краткотрайно бариерата със звукови талази, което разрешава на лекарство да премине през нея и да лекува тумора.

" Фокусираният ултразвук е новаторски и неинвазивен метод за по-ефективно снабдяване на химиотерапия непосредствено до тумора ", споделя в изказване доктор Нир Липсман, шеф на Центъра за невромодулация " Харкуейл " в Сънибрук.

" Нашата вяра е, че тези продължаващи проучвания ще ни приближат до рационализиране на лекуването, което да помогне за смяна на хода на болестта. "

Заболяването се назовава Дифузен вътрешен понтийски глиом (DIPG). То е най-често срещаната форма на мозъчен израстък при деца под 15-годишна възраст.

" Сегашното лекуване на DIPG се лимитира до облъчване, което може да забави развиването на тумора за избран интервал от време, само че няма по-дългосрочен резултат ", споделя доктор Джеймс Рутка , шеф на Центъра за проучване на мозъчните тумори " Артър и Соня Лабат ".

" Технологията за фокусиран ултразвук е обещаваща тактика за снабдяване на медикаменти, която ни оказва помощ да проникнем през кръвно-мозъчната преграда по нов метод. Провеждането на това изпитване ще ни помогне да изградим нови и новаторски способи за лекуване на деца с DIPG ", сподели той.

Ще бъдат извършени спомагателни изследвания с 10 пациенти на възраст сред 5 и 18 години, които имат DIPG.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР